Kuda ide ovaj svijet – U Maleziji roboti rade kao sudci

Kuda ide ovaj svijet – U Maleziji roboti rade kao sudci

Malezijski odvjetnici kažu da je upotreba sustava umjetne Inteligencije u pravosudnom sustavu zemlje “neustavna” i tvrde da nitko zaista ne razumije kako on funkcionira. To je nakon što su sudovi u dvije malezijske pokrajine pokrenuli program testiranja korištenja robota za pomoć sudcima u izricanju kazni osuđenim dilerima droge i silovateljima.


Robot softver, kojeg je razvila državna vladina firma Sarawak Information Systems, prvi put je predstavljen 2020. na dva suda u Sabahu i Sarawaku na otokuBorneo kao dio pilot taktike za ispitivanje efikasnosti umjetne inteligencije u preporukama za donošenje kazni. Test je trebao biti završen u travnju 2022.

Sud u Sabahu bio je prvi u zemlji koji je upotrebio robota da pomogne u izricanju sudske kazne kada je 2020. godine osudio dvojicu muškaraca za posjedovanje droge. Međutim, Hadid Ismail – odvjetnik s 20 godina iskustva koji je zastupao optužene osporava rad robota, tvrdeći da se sustav koristio prije nego što su sudci, odvjetnici i javnost uopće dobili priliku da ga u potpunosti razumiju kao i način na koji funkcionira.

“Naš Zakonodavac o kaznenom postupku ne predviđa upotrebu umjetne inteligencije u sudovima. „Mislim da je to neustavno”, rekao je Ismail za Reuthers. “Prilikom izricanja kazne, sudci ne gledaju samo na činjenice slučaja – oni uzimaju u obzir i olakšavajuće faktore i koriste svoje diskrecijsko pravo. Ali umjetna inteligencija ne može koristiti diskrecijsko pravo , rekao je on, dodajući da je kazna koju je robot izrekao jednom od njegovih klijenata zbog posjedovanja manje količine droge prestroga – 12 mjeseci zatvora zbog posjedovanja 0,01 grama metamfetamina.

Odvjetnička komora Malezije, koja zastupa odvjetnike, također je izrazila svoju frustraciju pilot programom sa umjetnom inteligencijom. Nakon što su sudovi u Kuala Lumpuru, glavnom gradu Malezije, sredinom 2021. godine počeli testirati sustav kako bi predložili kazne za 20 vrsta krivičnih djela, veće je reklo da mu “uopće nisu date smjernice te da nisu imali priliku dobiti povratne informacije od praktičara kaznenog prava .”

Portparol predsjednika Federalnog suda izjavio je da je upotreba umjetne inteligencije u sudovima “još u eksperimentalnoj fazi”, ali je odbio da dalje komentira rad samog sustava.

U međuvremenu, upotreba umjetne inteligencije u sustavu krivičnog pravosuđa ubrzano raste u cijelom svijetu, od popularne DoNotPay – mobilne aplikacije za chatbot odvjetnika – do robot sudaca koji sude u sporovima male vrijednosti u Estoniji, robotskih medijatora u Kanadi, pa čak i robot sudaca u Kineskim sudovima.

Zagovornici ovih sustava umjetne inteligencije inzistiraju na tome da oni čine izricanje kazni dosljednijim i mogu brzo i jeftino riješiti zaostale predmete, štedeći vrijeme i novac za strane uključene u pravni postupak.

Simon Chesterman, profesor prava na Nacionalnom sveučilištu u Singapuru i viši direktor u institutu za umjetnu inteligenciju u Singapuru – vladinom programu – inzistira na tome da tehnologija ima potencijala da poboljša efikasnost u sustavu kaznenog pravosuđa, ali je priznao da legitimitet takvih sustava ovisi ne samo od točnosti donešenih odluka, već i od načina na koji su donijete.

Podijeli članak:

Facebook
Twitter
Reddit
WhatsApp