Svi se pitaju – Je li ptica doista obavila veliku nuždu na Bidena u vrijeme dok je držao govor u Iowi?

Svi se pitaju – Je li ptica doista obavila veliku nuždu na Bidena u vrijeme dok je držao govor u Iowi?

Donald Trump Jr na svom je Twitter profilu objavio snimku uz koju tvrdi da je ptica u letu obavila veliku nuždu po američkom predsjedniku Joe Bidenu, u vrijeme dok je držao govor u Iowi.

Napisao je: “Čak i ptice znaju. Očito je ptica upravo izvršila nuždu na Bidena u Iowi. Ta ptica govori u ime svakoga tko je napunio spremnik ili otišao u kupovinu u posljednjih 18 mjeseci.”

Bijela kuća demantirala je ovu objavu, poručivši je kako je umjesto izmeta na Bidena pao kukuruzni prah.

Gary Grumbach je na Twitteru objavio: “Bio sam u sobi. Ovo je aktivna tvornica, a cijevi  pune kukuruznog praha ispunile su strop ovog event prostora. Čestice kukuruznog praha su povremeno kapale na sve nas tijekom cijelog događaja.”

Ovaj mini incident je, naravno, zabilježila kamera, što je navelo mnoge korisnike društvenih mreža da reagiraju i počnu se šaliti na račun ptice.

Tko zna, možda Bijela kuća nije bila zadovoljna mogućim poklonom sreće od ptice za Bidena, jer kaže se da ptičji izmet donosi sreću onome na koga padne, pa su automatski rekli da se radi o kukuruznom prahu, što su mediji odmah prihvatili kao zadani narativ o tom događaju. Bilo kako bilo, sve i da se radilo o ptici, zar bi to bio tako veliki problem? Mnogi bi ljudi danas voljeli da ih dočeka takva sreća. Pa, ako tome i nije bilo tako, sljedeći će put biti bolje sreće…

Reutersovi fact-checkeri moraju se ovime što prije pozabaviti. Samo, to će im biti težak zadatak – kako vratiti vrijeme i vidjeti da li se radilo o ptici ili kukuruznom prahu? Fact-checkeri su sada na velikim mukama jer ne mogu reći da se ovo nije dogodilo, ne mogu reći da ovoj priči koja zabavlja virtualni svijet fali kontekst, ne mogu reći da se sto posto radilo o kukuruznom prahu, niti mogu demantirati da se radilo o ptičjem izmetu. Sve u svemu – presmiješno.

Naravno, stvarna poanta svega ovoga i glavni narativ ne bi uopće trebala biti priča iliti basna o ptici i kukuruznom prahu, niti (ne)provjerena činjenica kako je ptica uneredila Bidena, bila to uopće istina ili ne, ili je stvarno bila riječ o kukuruznom prahu ili ne, već to što on očigledno otvoreno izmišlja o inflaciji koja je dosegla već vrtoglavih 8,6%.

Kasnije se Biden okrenuo temi ruskog predsjednika, govoreći: “Putin ima goruću tundru. Doslovno. Gori. Vječni led gori. On ima problem, i on ga je prouzročio, nećemo mu dopustiti da izazove da se taj problem proširi na ostatak svijeta.”

Na kraju svega je na mikrofon koji je imun na šapat prošaptao –  “infrastrukturno desetljeće – 10 godina”


Podijeli članak:

Facebook
Twitter
Reddit
WhatsApp