Anto Nobilo predaje Milanoviću molbu za pomilovanje bivšim šefovima Udbe Josipu Perkoviću i Zdravku Mustaču


Zdavko Mustač i Josip Perković su u kolovozu 2016. godine na sudu u Munchenu proglašeni krivima za sudjelovanje u ubojstvu hrvatskog emigranta Stjepana Đurekovića i dobili su doživotni zatvor.

Zahtjev za pomilovanje će navodno potpisati i proslavljeni generali iz Domovinskog rata – Ante Gotovina, Ivan Čermak, Ljubo Ćesić Rojs, Marinko Krešić te admiral Davor Domazet Lošo. U zamolbi će se isticati zasluge Mustača i Perkovića u formiranju hrvatske obavještajne službe Republike Hrvatske u godinama 1990. i 1991.

To će biti dosta neugodna situacija za Predsjednika Republike Milanovića zbog poznate afere Lex Perković i njegovog odbijanje njihovog izručenja Njemačkoj.

Tada je kancelarka Merkel „pobjesnila“ na tadašnjeg premijera Milanovića i zamrznula hrvatsko-njemačke odnose na neko vrijeme.

Ukoliko Predsjednik Milanović donese odluku o njihovom pomilovanju, žrtve Udbe i njihovi potomci će ga s pravom žestoko napasti i izgubit će toliko željene glasove desne oporbe u RH.

Po Zakonu o pomilovanju predsjednik Republike daje pomilovanja osuđenim osobama za kaznenopravne sankcije koje su izrečene od strane sudova u Hrvatskoj ili koje se izvršavaju u Hrvatskoj. Pomilovanje koje daje predsjednik države nije uvjetovano količinom izdržane kazne.

Molba se podnosi Ministarstvu pravosuđa i uprave koje će o njoj obavijestiti zatvor u kojem Perković i Mustač izdržavaju kaznu i zatražiti od njih podatke relevantne za sastavljanje izvješća o molbi.

Zapratite nas i na našem Telegram kanalu:  https://t.me/epohaportal

 

 

Podijeli članak:

Facebook
Twitter
Reddit
WhatsApp