Kineski brijači i frizeri uz pomoć dugih štapova i motki obrađuju svoje klijente

Kineski brijači i frizeri uz pomoć dugih štapova i motki obrađuju svoje klijente

Jedno je sigurno – Kineze je nemoguće prekopirati u njihovu pristupu borbi s pandemijom. Čak i retrogradno, uz mali pogled u retrovizor i sve čega su se do sada Kinezi dosjetili, puno govori o tom društvu. Jedna od zanimljivosti su i kineske brijačnice i frizerski saloni u kojima se u vrijeme rada, između restriktivnih zatvaranja nude ‘frizure na daljinu’ zbog propisanog razmaka među ljudima. Za očekivati je da će kada god brijači i frizeri u Kini vbudu mogli raditi, s obzirom na tamošnju kaotičnu situaciju i dalje na sličan način obrađivati svoje klijente. Evo o čemu se radi…

Kada su svojedobno kineski zdravstveni dužnosnici savjetovali svojim građanima da se u javnosti drže udaljenosti od najmanje 1,5 metara jedni od drugih, njihovi su se brijači u strahu da ne ostanu bez posla, vrlo brzo dosjetili kako doskočiti toj mjeri te su osmislili nov način rada, počevši oblikovati kosu svojim klijentima pomoću alata pričvršćenih na motke duge metar i pol.

Na urnebesnom videu kojega je snimio 30-godišnji frizer He Bing u gradu Luzhou u pokrajini Sichuan, vidi se kako frizeri drže više od jednog metra duge štapove s četkama, brijačima i sušilima za kosu.

Brojne snimke koje kruže internetom prikazuju kineske brijače kako oblikuju kosu svojim mušterijama pomoću alata pričvršćenih na motke kako bi izbjegli zarazu koronavirusom. Eto kako su kineski brijači uz ovaj kreativan pristup oblikovanju kose svojih klijenata – držeći se sigurne udaljenosti zbog koronavirusa i obrađujući svoje klijente pomoću alata pričvršćenih na kraj dugih štapova – spasili svoj posao. Sada mirno mogu čekati kraj novog zatvaranja, neovisni o propisanim mjerama međusobne udaljenosti među ljudima.

Wu Junlong, vlasnik brijačnice iz provincije Henan u središnjoj Kini rekao je novinarima: „Alati ne rade tako dobro kao kada ih držite u ruci, ali ovo je za sigurnost nas i naših klijenata.“ Povjerenje klijenata u usluge svojih brijača ovdje je odigralo ključnu ulogu, jer moraš biti hrabar da sjedneš u stolac i prepustiš se pranju glave, šišanju i brijanju na daljinu.

Frizer He Bing prenio je snimke svojih kolega koji također svojim klijentima pružaju usluge takozvanih ‘frizura na daljinu’ u Luzhouu, u pokrajini Sichuan u jugozapadnoj Kini. Taj je video od tada skupio preko milijun lajkova.

U to je vrijeme jedno od zaključavanja bilo završeno, no mnogi su se ljudi i dalje pridržavali svih mjera. He Bing je bio jedan od tih ljudi, objavivši sljedeću poruku na kineskom Douyinu (sličnom TikToku): „Iako je zaključavanje završeno, još uvijek moramo držati određenu udaljenost kako bismo ostali sigurni“.

Jedan komentar je napisao: „Da bi danas bio frizer, trebaju ti jake ruke.“

Uopće ne sumnjamo da će nas Kinezi nastaviti iznenađivati, ponekad neugodno, ponekad ugodno. Ali, mora im se priznati da su originalni u oba smjera – i u ponižavanju i diskriminiranju jedni drugih u čemu su nadmašili sami sebe, ali i u spašavanju svog posla kada zagusti i to pod bilo koju cijenu, ne razmišljajući o mogućim posljedicama.

Ono što je paradoksalno u ovoj priči o brijačnicama i frizerskim salonima je to da je ovdje bio stavljen naglasak na sigurnost, dakle sigurnost od korona virusa bila je motiv brijačima i frizerima da tu sigurnost tzv. socijalne distance ponude svojim klijentima koji su im bez razmišljanja povjerovali i dali im se u ruke, zaboravljajući da se time izlažu riziku i velikoj nesigurnosti, jer, budimo iskreni – netko je u ovoj nadrealnoj priči o kineskim frizerajima i brijačnicama – mogao ostati bez uha ili nečeg drugog.

‘Frizure na daljinu’ postale su tako nova pandemijska usluga… Što je sigurno, sigurno je, pomislili su kineski frizeri i brijači. Hmmm. Sigurno je to za spas njihova posla, ali zar će netko spašavati svoj posao i svoju glavu, pa makar i pod cijenu mogućeg ozljeđivanja svojih vjernih klijenata? Nije li u tom smislu to ‘pomalo’ nesigurno i nadasve neodgovorno i sebično od njih?

Uostalom, prosudite sami.

Izvor: Weibo, dailymail.co.uk

Podijeli članak:

Facebook
Twitter
Reddit
WhatsApp