Potpuna propast američkog sna – Sve više Amerikanaca starijih od 50 godina su beskućnici

Potpuna propast američkog sna – Sve više Amerikanaca starijih od 50 godina su beskućnici

Umirovljenici u Sjedinjenim Američkim Državama sve češće postaju beskućnici. Oni su sve starija, brzo rastuća grupa siromašnih i očajnih ljudi starijih od 50 godina koja Iznenada ostaje bez svog doma zbog gubitka posla, razvoda, smrti u obitelji ili posljedica pandemije.

U glavnom gradu američke savezne države Arizone su u vrijeme pandemije prosječne mjesečne režije porasle za 33%. Stanarina za garsonijeru u Phonexu je oko 1.220 dolara mjesečno.

Stručnjaci predviđaju da će se broj starijih beskućnika u idućem desetljeću udvostručiti. Zato se od zakonodavaca širom SAD-a zahtjeva da osmisle nove ideje za smještaj sve starijih, bolesnijih i sve manje sposobnih da plaćaju rastuće kirije. Aktivisti kažu da je potrebno mnogo više stanova, posebno za ljude sa ekstremno niskim primanjima.

Ostarjeli beskućnici, gledano po njihovom zdravstvenom stanju, stariji su od svoje kronološke starosti. Oni se često nalaze u invalidskim kolicima, koriste štake i generalno imaju problema s pokretljivošću. Također pate od kognitivnih i kroničnih oboljenja, kao što je dijabetes. Mnogi su se zarazili covidom ili nisu mogli raditi zbog ograničenja koja je sa sobom donijela pandemija.

Istraživanje o starijim beskućnicima iz 2019. od strane sveučilišta u Pennsylvaniji predviđa da će se broj američkih građana starijih od 65 koji će se suočiti sa beskućništvom do 2030. gotovo utrostručiti. Broj će porasti sa sadašnjih 40.000 na 106.000. To će dovesti do krize zdravstvenog sustava jer će se kod njih umnožiti zdravstveni problemi povezani sa starenjem.

U najgoroj situaciji su oni koji su sada u kasnim pedesetima do kasnih šezdesetih godina, a nemaju mirovinsko osiguranje. Prema popisu stanovništva SAD-a, polovica žena i muškaraca u dobnoj starosti od 55 do 66 godina ne posjeduju nikakvu ušteđevinu za mirovinu.

Popis pokazuje da je u SAD-u više od 70 milijuna stanovnika koji su rođeni u razdoblju između 1946. i 1964. godine i svi oni će do 2030. godine imati više od 65 godina i biti će vrijeme za njihovo umirovljenje.

Podijeli članak:

Facebook
Twitter
Reddit
WhatsApp