Hoće li CovidPass kao ‘zdravstvena putovnica’ Svjetskog ekonomskog foruma za koju će biti potreban uzorak krvi doista biti budućnost putovanja i događanja?


Uplink je inovacjska tvrtka Svjetskog ekonomskog foruma (WEF) i Schwabovih mladih globalnih lidera (YGL) koja je tijekom pandemije osmislila aplikaciju CovidPass. Lansiranje ove aplikacije planirano je za rujan. Iz Svjetskog ekonomskog foruma poručili su kako će se za korištenje ove aplikacije trebati uzimati uzorak krvi.

U promidžbenom spotu WEF-ova Uplinka kojim se promovira ova aplikacija, poručuje se:

„Ova bi aplikacija mogla pomoći u oživljavanju globalnih putovanja i velikih događanja tijekom pandemije omogućujući ljudima da sigurno posjećuju razne zemlje svijeta, konferencije i sportske događaje. Kako je osmišljena ova aplikacija? Korisnicima će se najprije testirati krv u odobrenom CovidPass laboratoriju prije izdavanja sigurnosnog QR koda za zdravstvenu vizu putem telefona koju će moći predočiti prilikom prijave na let zrakoplovima, prelaženjem granica ili ulascima na razna događanja. Digitalna putovnica ne uključuje tehnologiju praćenja. Zajamčeno je očuvanje privatnosti podataka uz maksimalnu uštedu vremena i novca.

Kreatori CovidPass-a kažu da je korištenjem podataka krvnog testa 100% pouzdan i može osigurati da samo nezaražene osobe putuju preko granica i prisustvuju koncertima, konferencijama i hodočašćima. Koristi automatizirane epidemiološke podatke u stvarnom vremenu i blockchain tehnologiju koja bi mogla pomoći zemljama u upravljanju budućim valovima COVID-a-19 ili drugim epidemijama bez potrebe za potpunim zatvaranjem. CovidPass planira se lansirati u rujnu.

Obvezuje se na obvezno kompenziranje ugljika za svakog od svojih putnika kako bi se očuvale ekološke prednosti smanjenog zračnog prometa tijekom krize. Globalna putovanja i turizam uništeni su pandemijom. U vrijeme lansiranja ove aplikacije predviđalo se da će se međunarodni dolasci smanjiti za 78% u 2020. godini. Potražnja za putnicima u zračnim prijevoznicima možda se neće oporaviti do 2024. dok su milijuni radnih mjesta u turizmu ugroženi. Virus je utjecao na događaje diljem svijeta, uključujući Ljetne olimpijske igre u Tokiju. No CovidPass bi mogao uvelike pomoći sigurnom oživljavanju turizma i zabave.“

        Mustapha Mokass YGL, Suosnivač i glavni izvršni direktor, The Commons Project, neprofitnog javnog povjerenstva, osnovanog uz podršku Rockefeller Foundation

       Izvor fotografije: Twitter

CovidPass je zamisao jednog od mladih globalnih lidera Svjetskog ekonomskog foruma, Mustapha Mokassa, ali u projekt su također uključeni i drugi YGL-ovi (Young Global Leaders) na 5 kontinenata, uključujući Munu AbuSulayman i Peggy Liu. CovidPass koristi blockchain tehnologiju za pohranu šifriranih podataka iz pojedinačnih krvnih pretraga, omogućujući korisnicima da dokažu da su negativni na COVID-19.

Za razliku od aplikacija za praćenje kontakata, CovidPass neće pratiti kretanja korisnika. Neobavezne aplikacije za praćenje kontakata do sada su imale samo ograničen uspjeh zbog zabrinutosti za privatnost.

Njemačka, koja se smatra jednom od najuspješnijih zemalja u uvođenju dobrovoljne aplikacije, trenutno ima samo 16 milijuna korisnika trenutne aplikacije, od 83 milijuna građana. Stručnjaci kažu da najmanje polovica stanovništva mora koristiti aplikaciju za praćenje kontakata kako bi bila učinkovita u borbi protiv virusa.

U međuvremenu, vlade se suočavaju s nizom različitih režima testiranja kako bi potvrdili zdravlje putnika. “Ovo nije dovoljno da uvjeri turiste ili zdravstvene vlasti”, kaže Mokass.

Mokass se nada da će njegova aplikacija, koja se pokreće u rujnu, postati standardizirano rješenje za zračne prijevoznike, zračne luke i granične agencije te ukinuti karantenu za zdrave putnike. CovidPass bi također mogao omogućiti sigurno ponovno otvaranje hotela, kina, kazališta, sportskih i koncertnih prostora.

Druga moguća upotreba bila bi pomoć u ponovnom pokretanju svjetske industrije konferencija i izložbi, koja se smanjila za 60%, po cijeni od 180 milijardi dolara izgubljenog prihoda i utjecala na 1,9 milijuna radnih mjesta, prema globalnom udruženju industrije, UFI.

CovidPass se obvezuje na obvezno kompenziranje ugljika za svakog putnika leta, kako bi se očuvale ekološke prednosti smanjenog putovanja zrakoplovom tijekom krize.

Za više ideja o borbi protiv COVID-a-19 s kojima se bavi Svjetski ekonomski forum, ljudi se pozivaju da posjete wef.ch/covidchallenge.

Podijeli članak:

Facebook
Twitter
Reddit
WhatsApp