Marine Le Pen – Ukoliko Amerika želi da Francuska prestane uvoziti ruski plin, neka nam nadoknade štetu

Marine Le Pen – Ukoliko Amerika želi da Francuska prestane uvoziti ruski plin, neka nam nadoknade štetu

Sjedinjene Države bi trebale Francuskoj nadoknaditi gubitke ukoliko EU po njihovoj direktivi zabrani uvoz ruskih energenata, rekla je francuska predsjednička kandidatkinja Marine Le Pen u intervjuu za BFM TV.

Amerikanci, koji nam žele prodavati tečni plin i od toga ostvariti solidnu zaradu, mogli bi prebaciti novac Francuskoj kao svojevrsnu kompenzaciju za sankcije protiv Rusije”, rekla je Le Pen, napominjući da Washington vrši pritisak na EU da sankcionira ruske energente. Blok je uveo više sankcija Rusiji nakon što je Moskva pokrenula vojnu operaciju u susjednoj Ukrajini. Operacija je bila široko kritizirana od strane mnogih zapadnih zemalja, ali možda niti jedna nije bila otvorenija u svojim kritikama od SAD-a.

Prema riječima Le Pen, ako Washington uspije zaustaviti uvoz ruskog plina u EU, u Francuskoj će to rezultirati nepodnošljivo visokim računima za njene građane. Međutim, ona smatra da američki magnati goriva malo brinu o običnim Francuzima i njihovoj nevolji, već ih zanima samo posao, željni profita od povećanja izvoza LNG-a u blok.

Dok je Europska unija uvela brojne sankcije Moskvi u proteklih nekoliko tjedana, države članice do sada nisu uspele postići dogovor o zabrani uvoza ruskih energenata. Mnoge zemlje EU ovise od o ruskim energentima, dok neke nemaju alternativu, budući da nemaju izlaz na more i stoga ne mogu primiti tekuči plin iz SAD-a.

Međutim, razgovori o tom pitanju će se nastaviti, izjavio je u ponedjeljak visoki predstavnik Europske unije za vanjske poslove i sigurnosnu politiku Josep Borrell.

Moskva trenutno isporučuje oko 40% plina koji koriste zemlje EU i oko trećinu nafte. Potpredsjednik ruske vlade Aleksandar Novak nedavno je procijenio da će EU biti potrebno 5-10 godina da u potpunosti zamijeni rusku naftu i plin, napominjući da bi embargo neminovno rezultirao rekordnim cijenama u tim zemljama.

Podijeli članak:

Facebook
Twitter
Reddit
WhatsApp