Tucker Carlson – Multimilijarder Elon Musk trenutno je jedini koji bi mogao uspjeti u borbi za slobodu govora preuzimanjem Twittera


Tucker Carlson objasnio je u četvrtak zašto je pokušaj preuzimanja Twittera od strane Elona Muska “najvažniji pokušaj razvoja slobode govora u modernoj povijesti Sjedinjenih Država”, napominjući da je to platforma “gdje se inkubira mišljenje elite”. Tucker Carlson je izjavio da je Twitter “najvažniji forum za javni govor na svijetu”, ali da se trenutno koristi za poticanje masovnog grupnog razmišljanja i da je cenzura u samoj biti ne samo Twittera nego i svih ostalih društvenih mreža tzv. demokratskog svijeta.

“Kao što je Musk rekao, potencijal Twittera je da bude ‘platforma za slobodu govora diljem svijeta’. Twitter neće niti ‘napredovati, niti služiti društvenom imperativu u svom trenutnom obliku. Twitter se mora transformirati u privatnu tvrtku.”, rekao je Carlson.

Nadalje, naglasio je da će odbor Twittera, ukoliko odbije ponudu Elona Muska, morati objasniti svojim dioničarima zašto je Elon Musk odbijen, jer su odbili dogovor koji bi sve dioničare učinio mnogo bogatijima.

Elon Musk trebao bi postati stopostotni vlasnik Twittera kako bi mogao nešto promijeniti i izboriti se za slobodu govora koje danas očito na društvenim mrežama nema, odnosno vrlo je ograničena zbog cenzure.

„Dakle, ovime Elon Musk stavlja sve na kocku. On zna koliko je Twitter važan ljudima koji vode naš sustav i globalni sustav. Za njih cenzura i propaganda nisu obilježje njihove vladavine. Njihova vladavina ovisi o cenzuri i propagandi“, poručio je Carlson, naglasivši kako su cenzura i propaganda u samoj srži demokracije u kojoj živimo i da će se moćnici koji vode svijet toga teško odreći.

Upravo zbog toga ovih je dana startala javna hajka na milijardera Elona Muska. Želi ga se na bilo koji način ocrniti, prikazati kontroverznim i na taj način spriječiti njegovo preuzimanje Twittera. Moćnici su u strahu od nestanka demokracije kakva jest – neslobodna, cenzurirana i okovana najgorim mogućim okovima kojima se ušutkava bilo tko tko nije u skladu s glavnim narativom.

Carlson je ponovio komentare koje je iznio ranije tijekom tjedna da je Muskov pokušaj potpunog preuzimanja Twittera “izravan izazov” “nelegitimnim režimima” koji pokušavaju “kontrolirati informacije putem cenzure” i koji, to svi znamo, ulažu ogromna sredstva upravo u cenzuru.

“Ako nudite politike koje stvarno ne koriste nikome osim vama samima, morate lagati o njima i morate spriječiti bilo koga da se žali na to. Dakle, cenzura i propaganda su u samom srcu neoliberalizma i Elon Musk sve to izravno osporava”, ustvrdio je voditelj.

Carlson primijetio još nešto: „Je li uznemirujuće to što naš vlastiti demokratski sustav ne funkcionira do te mjere da nam sada treba neki bogataš koji će upasti kao deus ex machina da spasi slobodu govora u Sjedinjenim Državama? Naravno da je. Je li tužno to što svi očajnički želimo da nas Elon Musk spasi? Naravno da je. Ali tko će nas drugi spasiti? U ovom trenutku nitko.“

Kao što smo ranije napomenuli, Musk je u četvrtak objasnio zašto pokušava kupiti Twitter, ističući da je to “izuzetno važno za budućnost civilizacije” i da će to “pomoći slobodi u svijetu”.

Tijekom intervjua Musk je ukazao na Facebook, Instagram i WhatsApp koji su u većinskom vlasništvu Marka Zuckerberga i kojima nažalost vlada cenzura. Musk je dobacio da Meta ima “strukturu vlasništva dionica zbog koje će Mark Zuckerberg i dalje kontrolirati te subjekte.” Svi znamo kakva je situacija na Facebooku koji u posljednje vrijeme steže obruč, pojačavajući cenzuru i dajući sve veće ovlasti cenzorima.

“To nećemo imati na Twitteru”, obećao je milijarder Musk. Imamo li razloga sumnjati u njegova obećanja? U biti, nemamo što izgubiti ako mu povjerujemo, jer ionako slobode govora danas gotovo da i nema, tako da bismo se možda mogli samo ugodno iznenaditi ako Musk uspije realizirati svoje planove o potpunom preuzimanju Twittera. Ako i ne uspije u tome i ako na kraju ispadne da su njegova obećanja bila lažna, sve će ostati kako jest. Dakle, možemo se samo nadati da Elon Musk doista izaziva sadašnji sustav na dvoboj i kojega trenutno jedino on kao milijarder može pokušati iznutra razbiti i resetirati.

Na pitanje koji je njegov pričuvni plan, Musk je kao i uvijek ostao tajnovit, rekavši da će o tome razgovarati ako do toga dođe.

Primijećeno je da bi u slučaju da odbor Twittera odbaci Muskov prijedlog o kupnji tvrtke za 54,20 dolara po dionici, on i dalje mogao tražiti dioničare traženjem glasova za zamjenu ili izravnom kupnjom njihovih dionica u scenariju neprijateljskog preuzimanja.

Daily Mail izvijestio je da “Investopedia bilježi da dioničari često prihvaćaju ponudu kada je riječ o ‘dovoljnoj premiji na tržišnu vrijednost ili ako su nezadovoljni trenutnom upravom.”

Svjetskim se moćnicima nikako ne sviđa Muskova ideja o liberalizaciji društvene mreže Twitter. Sam pojam o slobodnom objavljivanju sadržaja po principu „anything goes“, njima se čini zastrašujućim.

Ostaje nam pričekati i vidjeti kako će se razviti ovo interesantno poglavlje u povijesti društvenih mreža i hoće li mala plava Twitter ptičica koja simbolizira Twitter uz svesrdnu pomoć Elona Muska, doista raširiti svoja krila i slobodno poletjeti virtualnim zrakom, oslobađajući sve nas iz strašnih i razornih okova cenzure, ili će sve ostati po starom…

Izvor: Fox News

Podijeli članak:

Facebook
Twitter
Reddit
WhatsApp