Otmar Issing, “otac eura” – Hrvatska nije spremna za euro


Otmara Issinga zovu “ocem uvođenja eura”. Taj dugogodišnji glavni ekonomist Europske središnje banke i jedan od najuglednijih njemačkih ekonomista presudno je utjecao na proces uvođenja eura i izgradnju eurozone.

On je ovih dana promijenio ploču uputivši Europskoj središnjoj banci (ESB) tešku kritiku rekavši da “oni žive u svijetu fantazije” jer su podcijenili opasnost od inflacije i izložili eurozonu velikom riziku. On smatra da je ESB morala prije rusko-ukrajinskog rata podići kamatne stope i na taj način spriječiti daljnji rast inflacije.

Issing je rekao da je ESB krivo procijenio čimbenike koji su uzrokovali porast inflacije. “ESB je uvelike pridonio ovoj zamci u koju je sada uhvaćen jer idemo prema riziku stagflatornog okruženja”, rekao je Issing.

Stagflacija je situacija kada imamo istovremeno i rast inflacije i pad gospodarske aktivnosti, a to je najgora bolest koja može snaći neko gospodarstvo. Issing je krajem prošle godine vrlo jasno poručio: “Ja trenutno ne vidim niti jednu zemlju koja je dovoljno spremna za ulazak u eurozonu”.

To se odnosi i na Hrvatsku koja je potpuno nespremna. Dakle, ne upozoravaju samo domaći ekonomisti Vladu da odustane od sulude ideje uvođenja eura u Hrvatsku u neviđenoj destabilizaciji međunarodnih odnosa, već i ugledni svjetski ekonomisti i nobelovci.

Podijeli članak:

Facebook
Twitter
Reddit
WhatsApp