Londonski sud izdao je nalog za izručenje Juliana Assangea o čemu će odlučiti ministrica Patel


Londonski sud izdao je nalog za izručenje Juliana Assangea. Taj proceduralni korak u dugogodišnjoj pravnoj bitci objavljen je na ročištu u Londonu, nakon odluke iz mjeseca  ožujka da se Assangeu onemogući žalba na izručenje. Britanski sudac proslijedio je slučaj Juliana Assangea ministrici unutarnjih poslova Priti Patel koja će odlučiti treba li osnivača Wikileaksa izručiti SAD-u zbog objavljivanja američkih tajnih dokumenata.

Dokument o izručenju sada mora potpisati Patel, nakon čega Assange može pokušati osporiti tu odluku sudskom procjenom njene zakonitosti. To znači da će neki od izabranih sudaca preispitati legitimnost odluke javnog tijela.

SAD traži izručenje Assangea po 18 točaka optužnice za kaznena djela, uključivši i kršenje zakona o špijunaži, nakon što je Wikileaks 2010. godine objavio tisuće američkih dokumenata s oznakom tajnosti.

Assange odbacuje bilo kakvu krivnju. U zatvoru u jugoistočnom Londonu nalazi se od 2019. godine, a prije toga je sedam godina proveo u ekvadorskoj ambasadi u Londonu gdje je pronašao utočište od progona.

 

Izvor: HINA, Reuters

Podijeli članak:

Facebook
Twitter
Reddit
WhatsApp