Hrvatski vojnici zatočeni u Azovstalju s preostalim pripadnicima Azova: Ovo su nam možda posljednji sati


Među nekoliko stotina ukrajinskih vojnika i pripadnika pukovnije Azov koji, utaboreni su kompleksu čeličane Azovstal u Mariupolju nalaze se najmanje četvorica Hrvata, i to jedan Dalmatinac i tri Slavonca.

Prema riječima koje je poznanik jednog zatočenog vojnika dao za Slobodnu Dalmaciju, oni se u Mariupolju bore na strani pukovnije Azov.

Naš Toni iz Dalmacije javio mi se prije tri dana, on je zapovjednik desetine u Azovu. Napisao mi je da su on i još trojica naših u tunelima Azovstala i da su ostali na minimalnoj municiji, da otimaju od mrtvih Rusa kako bi se imali čime boriti. Od tada ni glasa od njih, bojim se scenarija Ovčare.

Zatim je nadodao: „Toni i ovi Slavonci su u Mariupolju, bojim se da neće dobro proći jer su kadirovci (čečenski borci koji se bore za Ruse pod vodstvom Ramzana Kadirova) nabrušeni na njih, kao i ovi iz GRU-a (vojna obavještajna služba Ruske Federacije). Također je rekao da ima puno civila u tunelima, a nemaju ni hrane ni vode, o streljivu ne treba ni govoriti.“

Ruska je vojska u srijedu objavila novi prekid vatre i novi ultimatum kojim pozivaju ukrajinske borce na predaju. Također, agencije javljaju kako su od 14 sati po lokalnom vremenu otvoreni humanitarni koridori između Mariupolja i Zaporižje. Gradonačelnik Mariupolja Vadim Bojčenko objavio je da će se građani moći ukrcati u autobuse u ulici Taganrogskaja, a trebali bi se zaustaviti i pokraj čeličane Azovstal, posljednjeg uporišta mariupoljskih branitelja.

U srijedu je u javnost izašla i videoporuka bojnika Serhija Voline, zapovjednika ukrajinskih marinaca u Azovstalu, koji je rekao da je moguće da su braniteljima preostali “samo dani ili sati”.

„Ovo je naš apel svijetu. Ovo može biti naš posljednji apel. Možda nam ostaju zadnji dani ili sati. Neprijateljske snage su deset puta brojnije od naših. Oni imaju dominaciju u zraku, u topništvu i u ljudstvu… Molimo svjetske čelnike da nam pomognu. Molimo vas da na nas primijenite proceduru “vađenja” i dovedete nas na teritorij treće zemlje – zavapio je bojnik Volina, ističući da mariupoljski vojni garnizon štiti više od 500 ranjenih vojnika i stotine civila, uključujući žene i djecu“.

Podijeli članak:

Facebook
Twitter
Reddit
WhatsApp