Mediji svjesno obmanjivali javnost – Kaos u Švedskoj napravili migranti, a oni su za sve okrivili Šveđane

Mediji svjesno obmanjivali javnost – Kaos u Švedskoj napravili migranti, a oni su za sve okrivili Šveđane

Njemački ali i ostali zapadni kao i pojedini mediji iz Hrvatske pisali su o nasilnim neredima u Švedskoj sugerirajući da su nerede započeli švedski “desničari”. No, otkrilo se da je istina potpuno drugačija i da su glavni i odgovorni za nerede bili migranti iz arapskog svijeta koji su napravili potpuni kaos.

Više švedskih gradova pogođeno je nasilnim neredima tokom proteklog tjedna, a nemiri su se nastavili i za uskršnji vikend.

Kao rezultat toga 26 policajaca je povrijeđeno, od kojih neki imaju teže ozljede.

Velika skupina mladih arapskih migranata palila je policijska vozila i gađala policajce kamenjem, a neki su za vrijeme divljanja uzvikivali “Allahu Akbar”.

Il va peut-être falloir que nos médias se penchent sur ce qu’il se passe en #Suède en ce moment pic.twitter.com/gJCFkhvFnW

— Clément Bourbonnais (@ClementBrbns) April 15, 2022

Kako je izvijestio Associated Press, švedske vlasti su rekle da su nemiri bili posebno usmjereni na policiju i da su djelo “kriminalnih bandi”, što je uobičajena praksa za mlade arapske migrante.

Mnogo toga sugerira da je policija bila meta“, rekao je zapovjednik švedske nacionalne policije Jonas Hysing, ističući da su „glavna meta pobunjenika bili švedska policija i društvo“, a ne Rasmus Paludan, desničarski političar koji je prijetio da će spaliti Kuran.

Muslimanska migrantska omladina rutinski organizira nerede u švedskim gradovima kao odgovor na vlasti koje uhićuju nasilne kriminalce. Neredi velikih razmjera dogodili su se i 2020. godine.

Međutim, prema pisanju njemačkih i ostalih zapadnih medija, nerede su zapravo organizirali sumnjivi desničarski ekstremisti.

Emiter ZDF je izvijestio da je u Malmeu bilo “nereda na desničarskim demonstracijama”.

Malmö: Ausschreitungen bei rechten Demos in Schweden https://t.co/fCBDQhy3JE

— ZDFheute (@ZDFheute) April 17, 2022

“Nakon odobrenja desničarskih skupova, tokom noći ponovo je došlo do nereda u Švedskoj”, navodi se u članku, i to bez ikakvog spominjanja da su policiju zapravo napale organizirane skupine migranata.

“Za neupućenog čitatelja, nemiri su zapravo uključivali desničarske ekstremiste koji su napali policiju,” prenosi ReMix News .

“Čini se da je članak pokušaj ZDF-a da umanji ulogu migranata u još jednom javnom nemiru u već vrlo problematičnim imigrantskim četvrtima u švedskim gradovima.”

Tagesschau je također umanjio odgovornost arapskih migranata za nemire, izvještavajući: “U Švedskoj je bilo nasilnih prosvjeda u nekoliko gradova u subotu uvečer i u nedjelju navečer nakon što je desničarskoj ekstremističkoj stranci dozvoljeno održavanje skupova.”

“Druge medijske kuće na njemačkom jeziku imale su još nečuveniji sadržaj o neredima,, a austrijski online portal OE24 je stavio naslov koji je glasio : “Neredi u Malmeu: desničarski ekstremisti zapalili autobus.” Ovo je naravno čista laž. Niti jedan desničarski ekstremist nije bio umješan ni u jedan od nereda ili paljenja tokom vikenda”, piše John Cody.

Podijeli članak:

Facebook
Twitter
Reddit
WhatsApp