Pilot projekt Smart Citizen Wallet na jesen kreće u primjenu u Italiji


Da je u Europi projekt takozvane Nove agende sve bliži, govori i situacija da talijanski mediji javljaju kako se uskoro uvodi pilot projekt pod imenom ‘Smart Citizen Wallet’, digitalni sustav nadzora baziran na principu mrkve i batine.

Jesen 2022. godine mogla bi ostati zabilježena kao vrijeme kada se po prvi put na europskom tlu uveo sustav socijalnog kredita, odnosno totalne društvene kontrole.

Autori ove po mnogima kontroverzne aplikacije naglašavaju kako je aplikacija dobrovoljna, a funkcionira na principu nagrađivanja poželjnog ponašanja i penaliziranja onog nepoželjnog. Sjetimo se Kine i njihova sustava nagrađivanja poslušnih, uzornih građana i kažnjavanja onih neposlušnih. Uočavamo li neke sličnosti?

Na primjer, ukoliko ste savjestan građanin koji odvaja svoj kućni otpad, ne vozite vlastiti auto i koristite javni prijevoz dobit ćete nagradne bodove, a koje ćete potom moći zamijeniti za određene nagrade. Po izjavama gospodina Massima Buganakoji radi na projektu te nagrade su još uvijek u fazi definiranja.

Vlasti pokušavaju smiriti sve one ljude koji su s pravom zabrinuti ovim pitanjima, uvjeravajući javnost kako je sudjelovanje u ovom projektu dobrovoljno. No, svi znamo da to može biti samo prijelazna faza iliti faza prilagodbe na ono što će doći nakon toga.

Dobro je sjetiti se posljednjih dvije godine kada su neke stvari, poput nošenja maski i cjepiva, iz sfere dobrovoljnog vrlo brzo prešle u sferu obveznog. Dakle, svima nam je jasno da je tanka linija između dobrovoljnog i obveznog.

Ovo vrijeme krize povoljno je za sve vrste društvenih eksperimenata, pogotovo kada govorimo o kontroli ljudi. Kriza je izvrstan izgovor za uvođenje ovakve ili onakve vrste kontrole ljudi i to moćnici jako dobro znaju. Uzmimo za primjer cenzuru na društvenim mrežama kao što je Facebook koji se za vrijeme pandemije pretvorio u virtualni logor.

Izvor: crodex.net

 

Podijeli članak:

Facebook
Twitter
Reddit
WhatsApp