Olaf Scholz – Zabrana uvoza ruskog plina neće dovesti do mira u Ukrajini


Ispunjavanje želje Kijeva da se pod hitno uvede zabrana na uvoz ruskog plina nije svrsishodno i moglo bi dovesti do teških posljedica po mnoge zemlje, izjavio je u intervjuu za list „Der Spiegel“ njemački kancelar Olaf Scholz.

Prema njegovim riječima, takva mjera neće pomoći da se zaustavi sukob u Ukrajini.

Njemački kancelar je, također, kritizirao mišljenje da Berlin s time što nastavlja kupovati ruski plin, sponzorira vojnu operaciju Moskve.

Stvar je u tome što želimo izbjeći dramatičnu ekonomsku krizu, gubitke milijuna radnih mjesta i tvornica koje se nikada više neće otvoriti. Naša zemlja kao i cijela Europa bi od toga trpjele ozbiljne posljedice, a to bi ozbiljno utjecalo i na financiranje obnove Ukrajine. Zbog toga sam obvezan reći: to ne možemo dozvoliti“, rekao je Olaf Scholz.

Govoreći o specijalnoj operaciji Rusije u Ukrajini, njemački kancelar je rekao da je neophodan mirovni sporazum koji će „omogućiti Ukrajini da se u budućnosti samostalno štiti“ i dodao da je Berlin spreman istupiti kao sigurnosni jamac.

Neophodno je primirje, ruska vojska se mora povući. Neophodan je mirovni sporazum koji će Ukrajini omogućiti da se sama braniti u budućnosti. Opremit ćemo ih tako da im sigurnost bude zagarantirana“, rekao je Scholz.

Prema njegovim riječima, „Njemačka je odgovorna za mir i sigurnost u cijeloj Europi“. Njemački kancelar je u vezi s tim dodao da ne smatra opravdanim neposredno sudjelovanje njegove zemlje i NATO-a u sukobima u Ukrajini.

Scholz je dodao da sankcije nanose ogromnu štetu ruskoj ekonomiji., „Hladni mir, koji nije učvršćen sporazumom neće izvesti Rusiju iz režima sankcija“, zaključio je Scholz.

Podijeli članak:

Facebook
Twitter
Reddit
WhatsApp