Kina u potrazi za Zemljom 2.0

Kina u potrazi za Zemljom 2.0

Nakon što je poslala robote na Mjesec, spustila ih i na Mars te izgradila vlastitu svemirsku postaju, Kina kreće u pohod na daleke zvjezdane sustave.

Kineski znanstvenici će ovaj mjesec objaviti detaljne planove za prvu kinesku misiju otkrivanja egzoplaneta pogodnih za ljudski život.

Misija će imati za cilj istražiti planete izvan Sunčevog sustava, odnosno u drugim dijelovima Mliječne staze, s ciljem pronalaženja prvog planeta nalik Zemlji, koji kruži u nastanjivoj zoni zvijezde baš slične našem Suncu. Kineski astronomi misle da bi takav planet, nazvan Zemlja 2.0, imao prave uvjeineska misija, nazvana Zemlja 2.0, nada se da će to promijeniti.

Cijeli projekt financirat će Kineska akademija znanosti koja upravo dovršava svoju ranu fazu projektiranja. Ako projekti prođu pregled od strane panela stručnjaka u mjesecu lipnju ove godine, tim zadužen za tu misiju će dobiti sredstva za početak izgradnje satelita kojeg planiraju lansirati na raketi Long March prije kraja 2026. godine. te za postojanje tekuće vode, možda  i postojanje nekakvog oblika života.

Teleskopi će tražiti egzoplanete otkrivajući male promjene u sjaju zvijezde koje ukazuju na to da je planet prošao ispred nje. Korištenje više malih teleskopa zajedno daje znanstvenicima šire vidno polje od jednog velikog teleskopa kao što je Kepler. 6 teleskopa Earth 2.0 zajedno će gledati u oko 1,2 milijuna zvijezda na komadu neba od 500 kvadratnih stupnjeva, što je oko 5 puta šire od Keplerovog pogleda.

Sa Zemljom 2.0, astronomi bi mogli imati još četiri godine podataka koji bi, u kombinaciji s Keplerovim opažanjima, mogli pomoći da se potvrdi koji su egzoplaneti doista slični Zemlji.

Izvor: zimo.dnevnik.hr

Zapratite nas i na našem Telegram kanalu:  https://t.me/epohaportal

 

Podijeli članak:

Facebook
Twitter
Reddit
WhatsApp