Uvodi se novi sustav u EU: Od 2023. godine za ulazak u Hrvatsku iz BiH plaćat će se 7 eura

Uvodi se novi sustav u EU: Od 2023. godine za ulazak u Hrvatsku iz BiH plaćat će se 7 eura

Zbog uvođenja novoga sustava unutar EU (ETIAS) za svaki ulazak u EU morat će se podnijeti elektronski zahtjev, a obrada zahtjeva će trajati do mjesec dana. To vrijedi za državljane BiH, Srbije, Crne Gore i Kosova.

 Građani BiH uskoro bi mogli plaćati za svaki ulazak u EU, nažalost i za Hrvatsku.

Sustav Europskog sustava za informacije o putovanjima i odobravanja putovanja (ETIAS) u funkciju bi trebao biti pušten 2023.godine što će značiti nova pravila za ulazak u Hrvatsku. Stanovnici BiH prije putovanja u EU morat će popuniti elektronski obrazac i platiti jednokratnu naknadu od sedam eura,

Na službenoj stranici EU-a u BiH navode da će putnici morati ispuniti internetski obrazac zahtjeva preko namjenske stranice ili mobilne aplikacije. 

Ako osoba ne može podnijeti zahtjev (zbog dobi, razine pismenosti, informatičke pismenosti ili pristupa potrebnom uređaju), zahtjev može podnijeti i treća osoba.

Svi podnositelji zahtjeva u dobi između 18 i 70 godina morat će elektronički platiti naknadu u iznosu od 7 eura po zahtjevu.

Odobrenje za putovanje bez kojeg se neće moći prijeći granica u najvećem broju slučajeva bit će izdano unutar nekoliko minuta od podnošenja zahtjeva, a rijetko zbog dodatne provjere dozvola se može čekati do 30 dana.

Zapratite nas i na našem Telegram kanalu:  https://t.me/epohaportal

 

 

 

 

Podijeli članak:

Facebook
Twitter
Reddit
WhatsApp