Elon Musk – Stvarna inflacija znatno je veća nego što se javnosti službeno poručuje


Službeno najbogatiji čovjek na svijetu Elon Musk smatra da je stopa inflacije znatno veća od one koja se navodi u zvaničnim izvještajima, te očekuje da će ista do kraja ove godine još više porasti.

Stopa inflacije u Sjedinjenim Američkim Državama je najviša u posljednjih 40 godina, a uzrok tome je i operacija Rusije u Ukrajini. Musk, koji je direktor kompanije „Tesla“, izjavio je da „Tesla“ nastoji proizvesti cjenovno što pristupačnija električna vozila, ali poskupljenja sirovina predstavljaju im veliki problem. Zbog toga otvoreno sumnja u to da su službeni izvještaji o inflaciji istiniti.

Mislim da službeni brojevi ne ukazuju na stvarne razmjere inflacije. Izgledno je da će se inflacija nastaviti do kraja ove godine. Ono što troškove kratkoročno čini niskim jesu ranije zaključeni ugovori sa dobavljačima. Nakon što oni isteknu, onda ćemo tek vidjeti koliko će troškovi biti visoki“ – rekao je Musk.

Osim poskupljenja, kompanija „Tesla“, kao i ostali proizvođači automobila, pogođena je nestašicom čipova. Musk tvrdi da njegova tvornica isporučuje automobile pod najboljim mogućim uvjetima, prenosi CNBC.

Podijeli članak:

Facebook
Twitter
Reddit
WhatsApp