Francuzi danas biraju između nastavka Covid fašizma i vjersko-građanskog rata

Francuzi danas biraju između nastavka Covid fašizma i vjersko-građanskog rata

U Francuskoj se danas održava drugi krug predsjedničkih izbora, s jedne strane stoji trenutni predsjednik Emmanuel Macron koji najavljuje nastavak ucjenjivanja stanovništva s obveznim cijepljenjem i daljnjim sprovođenjem fašističkih corona mjera. Dok s druge strane imate lidericu desnice Marine Le Pen, koja najavljuje izlazak Francuske iz NATO-pakta, približavanje Rusiji i ono najopasnije – obračun s arapskim migrantima, što bi moglo dovesti do građansko-vjerskog sukoba i rata.

Gotovo 49 milijuna Francuza danas izlazi na drugi krug predsjedničkih izbora u kojem se nadmeću aktualni predsjednik i lider centra Emmanuel Macron i kandidatkinja ekstremne desnice Marine Le Pen.

Najnovije ankete javnog mnijenja, prognoziraju da će Macron pobijediti s 57% glasova u odnosu na Le Pen, koja bi mogla da dobiti oko desetak postotaka manje. Razlika u pobjedi ipak bila bi manja nego na izborima 2017. godine, ocjenjuje časopis Politiko.

O novom predsjedniku odlučivat će skoro 49 milijuna birača, a procjenjuje se da bi izlaznost mogla da biti oko 72%.

I dok Macron vjerojatno ima najveće šanse za reizbor u odnosu na svoje prethodnike, Le Pen se bori za svoju političku budućnost, jer bi poraz u trećem pohodu na Elizejsku palaču izazvao promjene na čelu njene stranke Nacionalno okupljanje.

Macron, koji je osvojio veću podršku od svoje protivnice u prvom krugu, rekao je u međuvremenu da ništa ne uzima zdravo za gotovo i da traži širu podršku.

Oni su nekoliko dana prije drugog kruga predsjedničkih izbora sučelili svoja mišljenja u TV debati, u kojoj su pokušali uvjeriti građane tko je od njih dvoje u boljoj poziciji da poboljša kupovnu moć Francuza i da uspješno vodi vanjsku politiku zemlje.

Podijeli članak:

Facebook
Twitter
Reddit
WhatsApp