U Njemačkoj kreću nova poskupljenja ulja, cijena bi im mogla porasti za vrtoglavih 550%

U Njemačkoj kreću nova poskupljenja ulja, cijena bi im mogla porasti za vrtoglavih 550%

Covid kriza i sukob u Ukrajini sve više uzimaju maha, pa tako u mnogim njemačkim supermarketima trenutno nedostaje suncokretovog ulja i ulja od repice. Budući da su isporuke već tjednima masovno ograničene zbog rata u Ukrajini, cijene određenih prehrambenih artikala su sve veći i veći a neki su od siječnja porasli za vrtoglavih 550%.

U nekim slučajevima neki trgovački lanci već poskupljuju ulja vlastite marke za 550 posto, piše “Focus Online”, a prenosi Fenix Magazin. Prema pisanju Focusa, Aldi će u buduće nuditi suncokretovo ulje marke Ondosol za 4,99 eura po boci, što je razlika od 3,20 eura u odnosu na rasprodanu marku Bellasan.

Prema podacima koje ima “Focus Online”, ulje koje je još dostupno trenutno je 550 posto skuplje nego u siječnju, prenosi Večernji list.

Budući da su suncokretovo i repičino ulje u velikom djelu supermarketa i trgovina posve ili trenutno rasprodati, mnogi trgovci mješovitom robom ograničavaju broj boca koje jedna osoba može kupiti.

Kupci očito panično kupuju u posljednjih nekoliko tjedana zbog straha od nestašica.

Kako prenosi “Focus Online”, stručnjaci iz industrije prehrane očekuju nastavak rasta cijena, pa bi suncokretovo ulje uskoro moglo koštati koliko i puno skuplje maslinovo čija je prosječna cijena po litri trenutno 6,50 eura.

Ali ne povećava cijene samo Aldi, već i Rewe gdje suncokretovo ulje marke Thomy košta 5,05 eura po litri.

Veliki broj trgovaca mješovitom robom podiže cijene proizvodima, a prema njihovim najavama, poskupljenje hrane neće stati tako brzo.

Kako je Business Insider već ranije pisao, mnogi su proizvodi poskupili posljednjih mjeseci i to ne samo od početka rata u Ukrajini. Poskupile su, na primjer, zobene pahuljice: sredinom siječnja pakovanje od 500 grama još je koštalo 49 centi, ali sada u nekoliko trgovačkih lanaca košta deset centi više, što odgovara nadoplati od 20 posto.


Mnogi korisnici društvenih mreža komentiraju nastalu situaciju te pišu kako “ovakvo nešto Njemačka još nije vidjela”.

Podijeli članak:

Facebook
Twitter
Reddit
WhatsApp