Ivan Lovrinović – Jedino što je stabilno jest – propadanje


Sjećate se kako su nam iz HNB-a godinama govorili u svim medijima da je stabilan (fiksni) tečaj kune ključni preduvjet stabilnosti cijena? Danas o tome šute ili govore da ovaj snažni rast inflacije treba rješavati vlada, a ne HNB.

Govore da treba smanjiti potrošnju, pa će se tako inflacija povući, a to znači da trebamo pristati na pad životnog standarda. To je bila i ostala glavna teza neoliberalnih ekonomista u rješavanju inflacije.

Gdje se izgubila ta njihova stabilnost, koje ustvari nikada nije niti bilo jer je taj lažni koncept ostvarivan nikad većim rastom javnog duga, ali i privatnog duga građana i poduzeća te ogromnim vanjskim dugom, iseljavanjem i padom standarda. HNB-ov koncept stabilnosti nam je svima prisjeo.

Njihov koncept je bio i ostao samo koncept stabilnog propadanja. Nikada nam kao sada nije bila potrebnija vlastita valuta i istinski naša središnja banka. Ušli smo u razdoblje radikalne neizvjesnosti i destabilizacije svake vrste i samo luđaci ili plaćenici mogu poduzimati drugačije poteze. Postavlja se pitanje – hoće li ljudi i dalje birati stranke i ljude koji vode u propast?

 

Zapratite nas i na našem Telegram kanalu:  https://t.me/epohaportal

Podijeli članak:

Facebook
Twitter
Reddit
WhatsApp