Pakistanska vlada dočekuje Bill Gatesa zbog cjepiva protiv dječje paralize. Stanovništvo tvrdi da zapad sterilizira djecu


Nakon skidanja sa vlasti premijera Imrana Khana, Bill Gates se na velika vrata vraća u Pakistan. Novoizabrani premijer Pakistana Shehbaz Sharif uvjerio je poznatog milijardera i promotora cjepiva Bill Gates-a da je njegova zemlja ponovno posvećena potpunom iskorjenjivanju dječje paralize i da će obnoviti suradnju s njime zbog dobrobiti javnog zdravlja djece.

Sharif je u utorak telefonski razgovarao s Gatesom, rekavši da je njegova vlada odlučna u tome da iskorijeni sve oblike dječje paralize. Softverski magnat je ponovio da će Fondacija Bill and Melinda Gates (BMGF) nastaviti podržavati pakistansku vladu kako bi osigurala da nijedno dijete nije u opasnosti od paraliziranje zbog dječje paralize.

U Pakistanu je prošlo više od godinu dana bez ijednog novog slučaja dječje paralize , što je Gates pozdravio nakon što je u veljači otputovao u Islamabad na sastanak s tadašnjim pakistanskim premijerom Imranom Khanom, ali službenici su ovog mjeseca potvrdili prvu novu infekciju u 15 mjeseci nakon što je jedan dječak u okrugu Sjevernog Vaziristana bio paraliziran virusom.

Sharif i Gates razgovarali su o temama kao što su rad na poboljšanju stope cijepljenja u Pakistanu i pružanje bolje prehrane siromašnim ljudima i “usluge financijske inkluzije”. Razgovarali su i o daljnjoj akciji cijepljenja protiv virusa Covid-19, a u sklopu toga premijer je pozvao na nastavak cijepljenja protiv dječje paralize u susjednom Afganistanu.

Pakistanski parlament početkom mjeseca izabrao je Sharifa za premijera, nakon što je Khan izbačen sa vlasti putem zahtjeva za izglasavanje nepovjerenja. Khan je tvrdio da je njegov ured svrgnut u zavjeri koju su pripremile Sjedinjene Države i da je Pakistan predat u ruke “postavljenoj vladi koju vode lopovi”.

Pakistan je izdržao tešku bitku za cijepljenje djece protiv dječje paralize, dijelom zbog navoda da su kampanje cijepljenja u zemlji dio zapadne zavjere za sterilizaciju djece. Bijesni građani su ciljali na zdravstvene radnike i policiju koja ih štiti kako bi ometali akciju cijepljenja. Radnica koja je davala cjepiva protiv dječje paralize u sjeverozapadnom Pakistanu ubijena je prošlog mjeseca.

Podijeli članak:

Facebook
Twitter
Reddit
WhatsApp