Rusija jutros ponovno pustila dotok plina Poljskoj, nakon kratkotrajnog prekida

Rusija jutros ponovno pustila dotok plina Poljskoj, nakon kratkotrajnog prekida

Gazprom je u utorak izvijestio poljsku državnu energetsku tvrtku PGNiG da će u srijedu ujutro zaustaviti dotok iz plinovoda Yamal. Jučer su ruski mediji najavili da će Gazprom  isporuku plina  zaustaviti u osam ujutro u srijedu po srednjoeuropskom vremenu, a PGNiG je objavio da će poduzeti korake da zaustavi prekid pošiljke jer se time krše postojeći ugovori. 

Ipak, jutros je, nakon kratkotrajnog zastoja, iz plinovoda Yamal krenula normalno isporuka plina Poljskoj. Rusi ipak, načeti sankcijama, ne mogu se odreći velikog novca iz Zapadne Europe.

Poljska tvrtka naglasila je da ima pravo na odštetu zbog kršenja postojećih ugovora. 

„Pošiljke iz drugih smjerova zamijenit će Gazpromovu“, izjavio je u utorak poljski ministar za energetsku sigurnost Piotr Naimski te je naglasio kako  ugovor s Yamalom  završava u mjesecu prosincu 2022. godine. 

Poljska  ne želi plaćati ruski plin  u rubljima pod novim pravilima koje je Moskva donijela u mjesecu ožujku ove godine. 

Rusija je upozorila EU da odbijanjem plaćanja u ruskoj valuti može rezultirati rezovima pošiljki. Prošli mjesec Moskva je donijela dekret kojim je predložila da kupci energenta otvore račun u Gazprom Bank kako bi plaćali u zapadnim valutama koje će se onda promijeniti u rublje. 

EK je naglasila da tvrtke trebaju nastaviti plaćati u valutama određenima ugovorima s Gazpromom, a u gotovo 97 posto slučajeva način plaćanja je u valuti euro i dolar. 

Zapratite nas i na našem Telegram kanalu:  https://t.me/epohaportal

Podijeli članak:

Facebook
Twitter
Reddit
WhatsApp