Cijepljeni imaju 5 do 25 puta veći rizik od upale srca nego necijepljeni

Upala srca koja zahtjeva bolničku njegu bila je češća među ljudima koji su primili cjepivo protiv COVID-19 nego među onima koji nisu, prema novoj studiji provedenoj na desetinama milijuna Europljana.

Stope miokarditisa ili perikarditisa, dva tipa upale srca, su iznad nivoa kod cijepljenih u usporedbi s necijepljenim osobama, utvrđeno je na stopi od 38 na 100.000 nakon prijema druge doze cjepiva napravljene na bazi RNK (mRNA) tehnologije, kod muškaraca u dobnoj starosti od 16 do 24 godine – grupna istraživanja su pokazala da su u najvećem riziku od upale srca nakon cijepljenja – otkrili su istraživači zdravstvenih agencija u Finskoj, Danskoj, Švedskoj i Norveškoj.

Ovi dodatni slučajevi među muškarcima od 16 do 24 godine odgovaraju 5 puta većem riziku nakon Comirnaty cjepiva i 15 puta povećanom riziku nakon Spikevax-a u usporedbi sa cijepljenima”, Dr. Richard Lung, profesor i liječnik u Švedskoj agenciji za medicinske proizvode i jedan od glavnih istraživača studije, rekao je za The Epoch Times u mailu.

Comirnaty je brend za Pfizer-ovo cjepivo, dok je Spikevax brend za Modernino cjepivo.

Stope su također bile veće među tom starosnom grupom za one koji su primili bilo koju dozu Pfizerova ili Moderna cjepiva, od kojih obje koriste mRNA tehnologiju. I stope su bile povišene među cijepljenim muškarcima svih uzrasta nakon prve ili druge doze, osim za prvu dozu modernine injekcije za one od 40 ili više godina, i za djevojčice od 12 do 15 godina.

Istraživači su izvukli podatke iz nacionalnih zdravstvenih registara, analizirajući 23,1 milijun ljudi u starosnoj dobi od 12 ili više godina. Analiza je obuhvaćala podatke od 27. prosinca 2020. do incidencije miokarditisa ili perikarditisa, ili do kraja razdoblja istraživanja, koji je bio 5. listopad 2021.

„Rizici od miokarditisa i perikarditisa bili su najveći tokom prvih 7 dana od cijepljenja, povećani su za sve kombinacije mRNA cjepiva i bili su izraženiji nakon druge doze“, napisali su istraživači u studiji koju je objavio Časopis Američkog medicinskog udruženja nakon recenzije. Moderna i Pfizer nisu odgovorili na zahtjeve za komentar.

Podijeli članak:

Facebook
Twitter
Reddit
WhatsApp