Holoportacija postaje stvarnost – NASA virtualno poslala grupu stručnjaka na međunarodnu svemirsku postaju

Holoportacija postaje stvarnost – NASA virtualno poslala grupu stručnjaka na međunarodnu svemirsku postaju

Ova NASA-ina novotarija primarno je bila namijenjena za telemedicinska „putovanja“ i dovođenju stručnjaka koji su na taj način sudjelovali u svemirskim eksperimentima. NASA je testirala tehnologiju holograma, pod nazivom “holoportacija”, a koja omogućuje slanje holograma u svemir dok je osoba koja biva holoportirana sigurno na Zemlji.

NASA je holoportaciju iskoristila kako bi virtualno odaslala dr. Josefa Schmida na Međunarodnu svemirsku postaju. Dr. Schmidu su se na ovoj holoportaciji pridružili Fernando De La Pena Llaca, šef AEXA Aerospace te još nekoliko članova njegova tima. Fasciniran ovim iskustvom, dr. Josef Schmid je izjavio: „Ovo je potpuno nov način istraživanja, jer naš lik može putovati bilo gdje, čak i ako naše fizičko tijelo nije tamo.“

NASA-a je za potrebe ovog eksperimenta razvila 3D modele koji su potom digitalno komprimirani, poslani i rekonstruirani u svemiru. Sudionici ovog sastanka mogli su se međusobno vidjeti, čuti i razgovarati jedni s drugima kao da se nalaze na istom mjestu, a ne desecima tisućama kilometara daleko.

Astronaut Thomas Pesquet je razgovarao sa Schmidom i De La Penom, a virtualno su se i rukovali.

Koristit ćemo ovu tehnologiju za naše privatne medicinske susrete, obiteljske te psihijatrijske i dovest ćemo liječnike našim astronautima u postaju, izjavili su predstavnici NASA-e.

Sljedeći NASA-in korak je razviti ovu holoportaciju tako da ove medicinske i obiteljske posjete imaju oblik proširene stvarnosti,  tako da se holoporteri samostalno „ kreću“ po svemirskoj postaji i da sve izgleda kao da tamo stvarno borave.

Podijeli članak:

Facebook
Twitter
Reddit
WhatsApp