Ruski medijski narativ koketira s nuklearnim ratom – U slučaju nuklearnog rata, mi idemo u raj


Ruska televizija od početka invazije na Ukrajinu ustrajna je u svojoj ratnohuškačkoj propagandi. Ima tu svega, od huškanja na rat do konačne pobjede nad Ukrajinom, a narativ se sve više prebacuje i na huškanje na treći svjetski rat protiv svih zapadnih saveznika Ukrajine, pa čak i pod cijenu nuklearnog rata. Medijska manipulacija očito ne poznaje granice.

U tome prednjači Margarita Simonjan, glavna urednica državne televizije na engleskom Russia Today i voditeljica na glavnoj državnoj televiziji za domaću publiku, Rosija 1. 

Julia Davis, novinarka američkog portala Daily Beast, koja i inače prati ruske medije i na Twitteru objavljuje isječke s najeklatantnijim primjerima ratne propagande, objavila je tako u srijedu isječak na kojem Simonjan i njen suvoditelj Vladimir Solovjov zaključuju da je i nuklearni armagedon prihvatljiv jer će Rusi, kao pravednička i bogobojazna strana u ratu, ići u raj.

„Ovo je treći svjetski rat, više nije samo specijalna operacija, s 40 zemalja protiv nas. Objavili su rat“, ustvrdila je još jedna voditeljica emisije 60 minuta, Olga Skabejeva, prenosi Davis za Daily Beast.

„Predstavnici tih 40 različitih zemalja su današnji kolektivni Hitler. Apsolutno ste u pravu kad kažete da smo de facto u trećem svjetskom ratu“, rekao je gost „Oni su proglasili rat protiv nas. Što mi više čekamo? Morat ćemo provesti specijalnu operaciju da demilitariziramo NATO, a to možda neće biti lako“, objasnila je Simonjan svojim gostima u kasnijoj emisiji Večer s Vladimirom Solovjevim.

„Ako oni odluče podržati Ukrajinu – iako im je (ruski ministar vanjskih poslova) Sergej Lavrov rekao da bi to moglo dovesti do trećeg svjetskog rata – ništa ih neće zaustaviti. Odlučili su igrati na veliko… Ovo su gadovi bez morala“, zgražao se pak Solovjov nad odlukom Zapada da zaštiti Ukrajinu od brutalne ruske agresije. 

Zatim je Simonjan izjavila: „Ili ćemo izgubiti u Ukrajini ili će treći svjetski rat započeti. Mislim da je treći svjetski rat realističniji (ishod). Poznavajući nas, poznavajući našeg vođu, Vladimira Vladimiroviča Putina, najnevjerojatniji ishod, da će sve ovo završiti nuklearnim udarom, čini mi se vjerojatniji nego drugi scenarij“, zaključila je Simonjan, što je više nego skandalozno. „Uz moj užas s jedne strane, a s druge strane uz razumijevanje da je tako kako jest“, dodala je Simonjan dok ju je kolega Solovjov promatrao s odobravanjem.

A onda je Solovjov izjavio: „Ali mi ćemo ići u raj. A oni će naprosto odapeti.“

Mediji su usklađeni s već poznatom prijetećom retorikom Putina, koji je u srijedu, bijesan zbog slanja vojne pomoći sa Zapada u Ukrajinu, izjavio da će se „Rusija munjevito osvetiti svim zemljama koje se pokušaju umiješati u konflikt i to instrumentima kakve nitko nema“. 

„Za odgovor su nam na raspolaganju instrumenti kakvima se nitko ne može pohvaliti. Mi se njima nećemo hvaliti, nego ćemo ih koristiti bude li potrebno“, rekao je Putin.

Na što je točno aludirao, ne možemo sa sigurnošću reći, ali vrijedi podsjetiti da je vrlo sličnu sintagmu iskoristio kad se prošli tjedan hvalio novim interkontinentalnim balističkim projektilom Sarmat (koji NATO naziva Sotona 2) nakon njegovog uspješnog testiranja.

„Novi kompleks ima najviše taktičke i tehničke karakteristike i sposoban je nadvladati sva moderna sredstva proturaketne obrane. Nema sličnih u svijetu i neće ih biti još dugo“, rekao je Putin nakon lansiranja. Ovaj projektil, dakako, može nositi nuklearne bojeve glave.

Podijeli članak:

Facebook
Twitter
Reddit
WhatsApp