Tehnokratski totalitarizam u Bologni

Tehnokratski totalitarizam u Bologni

Ako budeš dobar mama će ti kupiti novu igricu, ako se ponašaš loše, mama će te kazniti. Sada se ovaj obrazovni model za djecu može primijeniti i na građane, a država će igrati ulogu majke koja dijeli kazne ili nagrade. To je sustav socijalnih kredita koji se već koristi u Kini, gdje je neposlušnim građanima onemogućeno da kupuju karte za avionske letove. Nije samo kineski totalitarizam fasciniran ovim krutim sustavom kontrole, čak su i zapadne demokracije opčinjene idejom o društvenim kreditima.

Govorili smo već ranije o bodovnom sustavu za stanare državnih stanova u nekim općinama u  Emiliji Romagni, po kojima ako stavite vazu na pogrešno mjesto, to vam može oduzeti bodove, a kada vaša bodovna kartica bude imala nula bodova, možete vrlo lako biti izbačeni  

iz stana. Također u Emiliji Romagni sustav bodovnih dozvola za poslušne građane, izgleda nailazi plodno tlo.

Grad Bologna pokreće najnoviju inicijativu u tom smislu. Zove se „pametni građanski novčanik“ i da ne koristimo beskorisne anglicizme, to nije ništa drugo do preliminarni sustav testiran u Kini. Ovo je „portfolio uzornih građana“, kako ga je definirao savjetnik za digitalnu agendu Massimo Bugani.

Građani će tako biti ocjenjivani na osnovu poslušnosti dežurnoj općinskoj upravi.

Uzorni građanin koji se dobro ponaša, koji redovito odvaja otpad, dobro upravlja energijom kod kuće, koji koristi javni prijevoz za kretanje i tako podržava ekološki sustav bit će nagrađen bodovima i neće moći biti sankcioniran, a građanin koji to ne čini bit će sankcioniran.

Dakle, svaki uzoran građanin koji nije kažnjavan od strane općine, koji prati kulturne aktivnosti, jednom riječju, koji ima aktivnu Welcome bolonjsku kartu, bit će podržan od strane Bologne i njezine administracije, riječima da je ocijenjen i nagrađen bodovima.

Osim toga, ovo će biti prednost za koju će imati i stvarne ekonomske pogodnosti.

Dakle, onaj tko redovito odvaja otpad, tko ne koristiti svoj auto i tko ne dobiva kazne od komunalne policije, moći će koristiti općinske beneficije. Ovdje se radi o popustima na javni prijevoz, na odvoz smeća i popustima na kulturne aktivnosti.

Ukratko, tko uđe u klub najposlušnijih građana, imat će privilegiju biti dio građanske elite serije A i uživat će veća prava od svih ostalih. Treba napomenuti da je projekt Bologna još uvijek u eksperimentalnoj fazi i da će vjerojatno biti pokrenut počevši od ovog ljeta.

Očigledno, nitko neće biti prinuđen sudjelovati u toj posebnoj aplikaciji.

Međutim, primjer Bologne ne predstavlja ekstravagantnu ideju jedne lokalne administracije, već je jedan od mnogobrojnih primjera koji se šire poput požara u Italiji. Ova ideja o „novčaniku građana“ ugledala je svjetlost dana i u prijestolnici – Rimu.

Građanski novčanik je platforma za nagrađivanje koja potiče dobro ponašanje korisnika grada s ciljem unaprjeđenja ekološke, socijalne i ekonomske održivosti grada u skladu s ciljevima Agende 2030, navodi se na site-u općine Roma. Čini se da ove lokalne inicijative nalaze na podršku u talijanskoj Vladi.

Ministar za digitalne inovacije i član skupine Bilderbeg, Vittorio Colao, nedavno je najavio uvođenje digitalne platforme „IdPay“, koja će omogućiti standardizaciju i digitalizaciju procesa za pružanje javnih ekonomskih beneficija.

Izgleda da je suvišno podsjećati kako je princip na kojem se zasniva društveni kredit, u suprotnosti s onim što piše u talijanskom Ustavu, u članku 3. „Svi građani imaju ista društvena prava i jednaki su pred zakonom, bez razlike u spolu, rasi, religiji, političkom mišljenju, osobnim i društvenim uvjetima.“

Ukratko, nigdje ne piše da novčana kazna policajca može ograničiti prava građana.

Vrlo smo zabrinuti zbog ove ideje koje su predložile stranke ljevice i centra, jer jako sliče na socijalne kartice u Kini, na osnovu kojih se utvrđuje da li ste bili dobri ili ne.

Nije nam jasno koji će se standardi koristiti, kako će se ocjenjivati, tko će raditi te ocjene, jer taj proces može biti vrlo opasan. Podsjeća na velikog Orwellovog Brata: ja te provjeravam, ulazim u tvoju kuću, kažem ti kako trebaš koristiti prijevozna sredstva, da li racionalno trošiš energiju, da li ispravno odvajaš smeće i samim time smatramo da je sve ovo vrlo opasno, jer ugrožava ne samo osobne slobode, već i privatnost o kojoj često govorimo.

Nas posebno brine činjenica, da čak i ovo sve ne bude obvezno, da će građani neke usluge moći dobiti samo preko ove digitalne aplikacije, što se već događa u Kini. U Kini se od ranog djetinjstva ocjenjuje ponašanje građana i njihova dobronamjernost, uz vrlo čudno shvaćanje osobne slobode.

 

Podijeli članak:

Facebook
Twitter
Reddit
WhatsApp