Koliko nam znači jedna dobra susjeda…

Koliko nam znači jedna dobra susjeda…

Ona nije prijateljica, nije majka, niti je sestra. Ona nije samo poznanica, ni teta, ni vila, ni član obitelji, a opet je sve to skupa. Nemate čak ni zajedničke prijatelje sa susjedom, a ipak ih sve poznajete. Ni susjedina obitelj nije ni u jednoj od tih kategorija. To su i muž i djeca tvoje susjede, unuci. Ponovno ih susrećete u najljepšim i najtežim trenucima života. I opet su “susjedstvo”. Uvijek tu, jedno za drugo.

Između susjeda može postojati razlika u godinama, razlika u načinu života, svjetonazoru. A ipak ona zna sve o tebi, ti znaš sve o njoj, čini se da nema dodirnih točaka osim duša koje se dodiruju. Život je potpuno odvojen, a opet tako čvrsto isprepleten.

Susjeda ima ključ od tvog doma i tvog poštanskog sandučića. Ona zalijeva tvoje cvijeće, hrani tvoju mačku kad negdje ideš i provjetrava tvoju sobu. Susjedi posuđuješ stolice, šeflje i tanjure, prepuštaš joj šporet, pomažeš joj kada ne zna za sebe od toliko posla. Ona ti donosi kolače i toplu juhu kada si bolestan. Zove te usred noći kad se nešto dogodi jer u tom trenutku nitko na svijetu nije bliže.

Više ni kavu ne znaš piti bez nje. Ona si dolazi napraviti frizuru kod tebe i nakon svega toga odjuri u svoje dane, u neke svoje prostore i svoj život u kojem ste snažno prisutni, a opet nekako niste. Mogu proći dani da se ne vidite, nitko nikome ne mora polagati račune, vaša veza je potpuna sloboda, ali vidiš da je tu i primijetiš kada je nema. I onda zoveš samo da znaš da je sve u redu, iako bi ti prva znala da nije.

Djeca iz kvarta zajedno se igraju, zajedno odrastaju i cijeli život ostaju susjedi koji se vraćaju na prag svog djetinjstva i sjećaju se te druge po redu obitelji, druge kuće i utočišta.

Kad se susjeda nekamo preseli, nastane praznina koju nitko drugi ne može popuniti. Tada ona postaje vrijedna prijateljica s kojom se i dalje viđaš i čuješ, ali ništa više nije isto. Od praga do praga, pogled na prozor, njezin parkirani auto i zvuk škripavih roleta, lavež njenog dosadnog psa, žamor ili smijeh njene djece, sve ti to odjednom nedostaje.

Ne znam u koju bih kategoriju svrstala sve susjede koje sam imala i još imam u životu. U posebnu, neopisivu, neizbježnu, nezamjenjivu, jednostavno predivnu i jedinstvenu.

Želja da susjedu ugine krava je priča koju nikada nisam osjetila na svojoj koži niti upoznala, niti tu priču mogu razumjeti. Zar je danas tako teško imati dobre međuljudske odnose s nekim od koga te dijeli samo zid ili ograda. Meni nije. Očito nije ni mojim bivšim i sadašnjim susjedama. Bit će da imam sreće.

Toliko sam se puta selila, odlazila, a od svega mi je uvijek najviše nedostajao lik koji bi me zadnji ispratio na put i prvi me pozdravio i dočekao kada bih došla s puta. Lik moje susjede.

Zapratite nas i na našem Telegram kanalu:  https://t.me/epohaportal

Podijeli članak:

Facebook
Twitter
Reddit
WhatsApp