Nagrada princa Charlesa podupire masku za kravlju njušku koja smanjuje emisiju metana iz podrigivanja krava


Kad bi krave nosile maske na svojim licima, bi li mogle podrignuti manje emisije metana u atmosferu? Uređaj koji se stavlja oko lica stoke i smanjuje emisiju metana iz njihova podrigivanja osvojio je nagradu od 50.000 funti (59.502 eura) koju podržava britanski princ Charles.  

Masku su dizajnirali studenti s Royal College of Art u Velikoj Britaniji, koji su bili jedan od četiri tima koji su izabrani za pobjednike prvog natjecanja Terra Carter Design Lab.
Novčana nagrada bit će uložena u daljnji razvoj njihove ideje.

Uređaj neutralizira metan koji emitiraju krave, a kreirala ga je dizajnerska grupa pod nazivom Zero Emissions Livestock Project (ZELP). Uređaj neutralizira emisije metana u stvarnom vremenu i pristaje oko glave krave na način koji ne utječe na njezinu sposobnost da se hrani i komunicira sa stadom.

Plinovi zarobljeni ovom maskom oksidiraju pomoću katalizatora, a zatim ispuštaju u zrak u obliku CO2 i vodene pare. Njegovi dizajneri kažu da se podaci također prikupljaju tijekom života životinje kako bi se optimizirala dobrobit na farmama, poboljšala produktivnost i stvorila evidencija o emisijama stakleničkih plinova.

Princ Charles posjetio je novi Terra Carta Design Lab na Royal College of Art u Londonu kako bi se upoznao s pobjednicima. Na događaju je rekao da su klimatske promjene dovele do „kriza s kojima se suočavamo u svim smjerovima“ i da je važno „brzo pronalaženje rješenja”. Princ je pohvalio kreativnost dizajnera i dodao kako ćemo s njom “imati veće šanse za pobjedu u ovoj bitci u kraćem vremenu”.
“Svi možemo imati dobre ideje”, dodao je Sir Jony Ive, kancelar Royal College of Art-a.

Izvor: telegraph.co.uk

Podijeli članak:

Facebook
Twitter
Reddit
WhatsApp