Nagrada princa Charlesa podupire masku za kravlju njušku koja smanjuje emisiju metana iz podrigivanja krava

Nagrada princa Charlesa podupire masku za kravlju njušku koja smanjuje emisiju metana iz podrigivanja krava

Kad bi krave nosile maske na svojim licima, bi li mogle podrignuti manje emisije metana u atmosferu? Uređaj koji se stavlja oko lica stoke i smanjuje emisiju metana iz njihova podrigivanja osvojio je nagradu od 50.000 funti (59.502 eura) koju podržava britanski princ Charles.  

Masku su dizajnirali studenti s Royal College of Art u Velikoj Britaniji, koji su bili jedan od četiri tima koji su izabrani za pobjednike prvog natjecanja Terra Carter Design Lab.
Novčana nagrada bit će uložena u daljnji razvoj njihove ideje.

Uređaj neutralizira metan koji emitiraju krave, a kreirala ga je dizajnerska grupa pod nazivom Zero Emissions Livestock Project (ZELP). Uređaj neutralizira emisije metana u stvarnom vremenu i pristaje oko glave krave na način koji ne utječe na njezinu sposobnost da se hrani i komunicira sa stadom.

Plinovi zarobljeni ovom maskom oksidiraju pomoću katalizatora, a zatim ispuštaju u zrak u obliku CO2 i vodene pare. Njegovi dizajneri kažu da se podaci također prikupljaju tijekom života životinje kako bi se optimizirala dobrobit na farmama, poboljšala produktivnost i stvorila evidencija o emisijama stakleničkih plinova.

Princ Charles posjetio je novi Terra Carta Design Lab na Royal College of Art u Londonu kako bi se upoznao s pobjednicima. Na događaju je rekao da su klimatske promjene dovele do „kriza s kojima se suočavamo u svim smjerovima“ i da je važno „brzo pronalaženje rješenja”. Princ je pohvalio kreativnost dizajnera i dodao kako ćemo s njom “imati veće šanse za pobjedu u ovoj bitci u kraćem vremenu”.
“Svi možemo imati dobre ideje”, dodao je Sir Jony Ive, kancelar Royal College of Art-a.

Izvor: telegraph.co.uk

Podijeli članak:

Facebook
Twitter
Reddit
WhatsApp