Prema izvještajima tamošnje vlade, Južna Afrika ulazi u peti val korone a narod i dalje odbija cjepivo


Južna Afrika ulazi u svoj peti val COVID histerije i to ranije nego što se očekivalo, nakon što je ustanovljen stalni porast infekcija u posljednjih 14 dana koji je, kako tvrde medicinski stručnjaci zaduženi za PR, uzrokovan podvarijanatama BA.4 i BA.5 Omicron.

Zemlja koja je zabilježila najviše slučajeva koronavirusa i smrtnih slučajeva na afričkom kontinentu, izašla je iz četvrtog vala tek oko siječnja i predviđala je da bi peti val mogao početi u svibnju ili lipnju, kada na južnoj hemisferi službeno počinje zima.

Ministar zdravstva Joe Phaahla rekao je na brifingu da, iako se hospitalizacije povećavaju, do sada nije bilo dramatičnih promjena u prijemu na jedinice intenzivne njege.
Rekao je da u ovoj fazi zdravstvene vlasti nisu upozorene ni na jednu novu varijantu, osim na promjene Omicrona koji dominantno cirkulira.

Specijalist za zarazne bolesti Richard Lessells rekao je na istom brifingu da bi slabljenje imuniteta od prethodnih valova moglo doprinijeti ponovnom pojavljivanju slučajeva ranije nego što se očekivalo.

Južna Afrika je prijavila više od 3,7 milijuna slučajeva COVID-a i više od 100.000 smrtnih slučajeva. Ured SZO-a za Afriku u četvrtak je označio porast zaraze u Južnoj Africi kao glavni pokretač porasta na afričkom kontinentu.

Visoki zdravstveni službenik Nicholas Crisp također je u petak rekao da zemlja ima dovoljno doza cjepiva i da ne planiraju nove nabavke. Dodao je da vlada ne namjerava kupovati Pfizerovu (PFE.N) pilulu za liječenje COVID-a, jednim dijelom zato što je bila vrlo skupa, a drugim dijelom zbog mogućih nuspojava.

U Južnoj Africi je usprkos dostupnosti cjepiva cijepljeno svega 30% stanovništva, vjerojatno zato jer su im poznati rezultati ranijih cijepljenja na kontinentu koji globalnim strukturama već desetljećima nažalost služi za eksperimentiranje.

Podijeli članak:

Facebook
Twitter
Reddit
WhatsApp