Mađarskoj prijeti oduzimanje novca iz EU fondova, pišu njemački mediji

EU je prvi put pokrenula takozvani mehanizam za zaštitu vladavine prava, i to – protiv Orbanove Mađarske. Mađarskoj sada Unija prijeti ozbiljnim financijskim sankcijama.

EU-u godinama smišlja kako se nositi s Vladama država članica koje sustavno krše osnovne demokratske vrijednosti i potkopavaju načelo vladavine prava. Rasprava u EU parlamentu je trajala godinama, da bi Bruxelles konačno dogovorio mehanizam vladavine prava koji je stupio na snagu početkom 2021. godine, pišu nedavno njemački mediji.

Nakon što su Mađarska i Poljska podnijele tužbu protiv ovog instrumenta, trebalo je još godinu dana da Europski sud pravde (ECJ) u veljači 2022. godine proglasi taj mehanizam kompatibilnim s pravom EU-a i time pravno valjanim. Primjenjuje se prvi put protiv Mađarske, koja je zbog antidemokratske transformacije pod Orbanom (kako tvrdi EK), još 2010. godine bila povod za pokretanje rasprave o vladavini prava.

Dana 27.travnja ove godine zamjenik predsjednice EK (Ursule von der Leyen), Margaritis Schinas u Bruxellesu je objavio da je EK pokrenula postupak protiv Mađarske u skladu s mehanizmom vladavine prava. Glavni razlozi  koji su navedeni u postupku su – brojne naznake o korupciji i nepravilnosti u javnim natječajima te ugrožavanje neovisnosti pravosuđa. Mađarska bi mogla biti podvrgnuta vrlo strogim financijskim sankcijama – zemlja bi mogla izgubiti stotine milijuna eura subvencija iz Unije.

Taj novac čini oko 4 posto mađarskog BDP-a, pa je to direktan udar EK na premijera Viktora Orbana. S obzirom da je premijer Orban nedavno dobio gotovo dvotrećinsku većinu u parlamentu, čini se da je to uzaludan pokušaj Bruxellesa da ga slomi.

Procedura mehanizma ide da će EK poslati pismo  mađarskoj Vladi u kojem će izraziti zabrinutost zbog kršenja vladavine prava u zemlji (namještenih natječaja u korist vladajuće stranke Fidesz) i formulirati neka pitanja na koje traže odgovore.

Mađarska vlada ima rok od 90 dana na odgovor Europskoj Komisiji. Ona se pritom s Komisijom može dogovoriti o konkretnim potezima i rokovima u kojima bi trebalo riješiti probleme Ako Komisija odgovorom nije zadovoljna, može izreći financijske sankcije koje bi, mogle stupiti najranije za 180 do 270 dana od donošenja odluke.

Tu odluku treba potvrditi  i Europsko vijeće, uz uvjet da 15 od 28 zemalja članica s najmanje 65 posto stanovništva EU-a mora biti suglasno, pa je to gotovo nemoguća misija.

Podijeli članak:

Facebook
Twitter
Reddit
WhatsApp