Bill Gates – Nužno je hitno formiranje globalne grupe za sprječavanje pandemije, jer svijet tek čeka ono najgore

Svjetska zdravstvena organizacija trenutno je jedino tijelo koje može stvoriti i upravljati skupinom zdravstvenih stručnjaka iz više domena za otkrivanje, sprječavanje i borbu protiv budućih pandemija, rekao je suosnivač Microsofta i jedan od kreatora korona virusa Bill Gates, žaleći se na nedovoljno financiranje usprkos tome što je on glavni donator.

Procjenjuje se da je više od 6,2 milijuna ljudi umrlo od ili sa Covid-19 tokom pandemije, moguće je da svijet tek čeka ono najgore“, upozorio je Gates u intervjuu za Financial Times objavljenom u nedjelju, samo nekoliko dana. prije nego što će njegova nova knjiga, ‘Kako spriječiti slijedeću pandemiju’, izaći u prodaju.

“Još uvijek smo u opasnosti da ova pandemija stvori varijantu koja bi bila još transmisivnija i još fatalnija”, upozorio je Gates. Govoreći da ne želi biti “glas propasti i tame”, Gates je procijenio rizik rekavši “nismo još ni vidjeli ono najgore” od pandemije i naglasio potrebu da se razviju nova dugotrajnija cjepiva.

Ovaj “filantrop” dubokog džepa ponovio je svoj poziv da se uspostavi globalna skupina za hitne slučajeve koja djeluje u okviru GERM-a (Global Epidemic Response and Mobilization), sa godišnjim budžetom od najmanje milijardu dolara. Gates je rekao da je količina novca koja je potrebna za inicijativu „veoma mala u usporedbi s koristima“ i nazvao to testom sposobnosti svjetskih lidera da „preuzmu nove odgovornosti“.

Prošlog mjeseca održao je TED Talk u Vancuveru kako bi razradio svoju ideju, koju je također opisao u svojoj novoj knjizi, rekavši da očekuje da će se grupa sastojati od najmanje 3.000 doktora, epidemiologa, stručnjaka za politiku i komunikacije i diplomate koji djeluju pod vodstvom SZO-a.

Gatesova knjiga dobila je velike pohvale od direktora SZO Tedrosa Adhanoma Ghebreyesusa, koji se u potpunosti složio s njegovim inzistiranjem da “moramo djelovati na osnovu lekcija naučenih od Covid-a19 i uvesti novi način rada kako bismo mogli pružiti brza, pravedna zdravstvena rješenja s ciljem sprječavanja sljedeće pandemije”.

Iako Gates nije diplomirani medicinski stručnjak i nije završio medicinski fakultet, njegovo ogromno bogatstvo omogućilo mu je da efektivno dominira globalnom zdravstvenom politikom preko Gates fondacije kao najvećeg privatnog donatora.

Gates je postao veoma uobičajeno ime u svim raspravama vezanima za Covid-u 19, i to ne samo zahvaljujući pustim milijunima koje je njegova fondacija uložila u razvoj i distribuciju cjepiva, već i zbog još jednog TED Talk-a iz 2015. godine, u kojem je tehnološki mogul prvi upozorio da je svijet bio nepripremljen za „neizbježnu“ globalnu pandemiju.

Podijeli članak:

Facebook
Twitter
Reddit
WhatsApp