Robot može skočiti na zgradu od deset katova, koristit će ga i na Mjesecu

Robot može skočiti na zgradu od deset katova, koristit će ga i na Mjesecu

Interesantan novi skačući robot oborio je sve rekorde nakon što je tijekom testiranja uspio skočiti na razinu visine prosječne zgrade od deset katova odnosno 33 metra.

Američki znanstvenici predstavili su robota koji može skočiti više od 100 puta svoje visine. Dimenzije su mu – visok je 30 centimetara i težak 30 grama, a sposoban je skočiti 33 metra u zrak, što je ekvivalent visine zgrade od deset katova.

Znanstvenici sa Sveučilišta u Kaliforniji  smatraju da bi se on jednog dana mogao koristiti i na Mjesecu.

S obzirom da je površinska gravitacija slabija na površini Mjeseca, robot bi potencijalno mogao prijeći udaljenosti od oko 500 metara u jednom skoku, izjavili su znanstvenici koji su radili na tom hvalevrijednom projektu.

Visina skoka biološkog skakača ograničena je radom koji njegov linearni motor (mišić) može proizvesti u jednom potezu. Suprotno tome, visina skoka projektirane naprave može biti daleko veća, jer njezin začepljeni ili rotacijski motor može ‘umnožiti rad’ tijekom ponovljenih poteza ili rotacija, objavili su u časopisu Nature.

Njihov robot skakač tako koristi rotacijski motor za umnožavanje rada, uz posebno odabrane opruge i gumene trake koje sustavu omogućuju pohranjivanje energije.

Tijekom testova, robot je uspio skočiti 33 metra u visinu, što je ekvivalent deset katova.

Na samom Mjesecu bi ovi roboti mogli iskoristiti slabiju površinsku gravitaciju za preskakanje golemih visina i udaljenosti tijekom istraživačkih misija.

 

Podijeli članak:

Facebook
Twitter
Reddit
WhatsApp