Viktor Orban i Zoran Milanović nalaze se na listi kontroverzne stranice Mirotvorac

Kontroverzna web stranica Myrotvorets (Mirotvorac) objavljuje osobne podatke takozvanih neprijatelja Ukrajine. Nekoliko pojedinaca čija su imena objavljena na stranici je ubijeno, a grupe za ljudska prava su u više navrata pozivale na njegovo uklanjanje

Ime mađarskog premijera Viktora Orbana pojavilo se na kontroverznoj ukrajinskoj web stranici Myrotvorets.center.
Ovaj 58-godišnji političar je naveden kao “sudionik ruskih ratnih zločinaca”, odnosno “sudionik u zločinima ruskih vlasti nad Ukrajinom i njenim građanima”, zbog svog “sudjelovanja u aktima humanitarne agresije na Ukrajinu”, kao “antiukrajinski propagandist” i za njegovu opću svestranu “suradnju s ruskim agresorom”.

Orbanovi specifični “zločini” uključuju njegovo odbijanje da preko teritorija svoje zemlje dozvoli slanje oružja namijenjeno Ukrajini i njegovo odbijanje da odbije isporuke ruskog plina čak i na duži rok. Spominje se i premijerova spremnost da ruski plin plaća u rubljama.

Stranica je dalje podsjetila na Orbanovu izjavu od 4. travnja o snagama s kojima se Mađarska suočila da ostane neovisna, u rasponu od lokalne opozicije do “birokrata u Bruxellesu, novca i instituta Soroševog imperija, međunarodnih medija kao i ukrajinskog predsjednika”.

Na kraju, web stranica ukazuje na Orbanove zahtjeve da vlasti u Kijevu nakon 2014. godine poštuju značajnu etničku mađarsku zajednicu u zapadnoj Ukrajini i da stanovnicima Zakarpatja pruže veću autonomiju.

Uz Orbana, na stranicu je dodano i ime hrvatskog predsjednika Zorana Milanovića . Milanović je naveden kao “sudionik ruskih osvajača”.
Site podsjeća na Milanovićeve opaske od  2. veljače 2022. godine da Rusija mora biti „faktor“ stabilnosti u Europi i njegovo protivljenje ulasku Ukrajine u NATO.

Bivši ruski predsjednik i premijer Dmitrij Medvedev, koji sada obavlja funkciju zamjenika predsjedavajućeg Savjeta sigurnosti Rusije, sugerirao je da je pojavljivanje Orbana i Milanovića na ozloglašenom siteu znak da su ukrajinski  elementi nezadovoljni količinom naoružanja, plaćenika i novca koji su dobili sa Zapada.

Podijeli članak:

Facebook
Twitter
Reddit
WhatsApp