Indijski Vrhovni sud presudio – Nitko ne smije biti prisiljen na cijepljenje


Vrhovni sud Indije priopćio je u ponedjeljak da niti jedan pojedinac ne može biti prisiljen da primi cjepivo, dodajući da niti jedna državna vlada ne može poduzeti korake s kojima bi narušila tjelesni integritet neke osobe.

Bivši član Nacionalne tehničke savjetodavne grupe za imunizaciju, Jacob Puliyel, obratio se indijskom vrhovnom sudu i ustvrdio da je odluka državne vlade da osoba mora biti cijepljena kako bi mogla dobiti pristup pojedinim beneficijama ili uslugama koje su joj nužne za život, zapravo kršenje ljudskih prava i stoga je ona sama po sebi neustavna.

Sud je istaknuo da ograničavanje pristupa necijepljenim ljudima  na javna mjesta nije proporcionalno i da ga u sadašnjim uvjetima treba ukinuti.

Dok broj zaraženih ne bude izuzetno visok, predlažemo da se pojedincima ne nameću nikakva ograničenja za pristup javnim mjestima, uslugama i resursima“, presudilo je Vijeće Vrhovnog suda, koje čine sudci L Nageswara Rao i BR Gavai.

Presuda suda ograničena je na peticiju o kojoj se raspravlja i ona ne bi “zaustavila ili spriječila vladu da u budućnosti poduzme bilo kakav korak kako bi kontrolirala širenje pandemije”.

Pokretač peticije je izrazio zabrinutost da nema dovoljno podataka o efikasnosti vakcina, što je navelo Vrhovni sud da naloži federalnom ministarstvu zdravstva da javno objavi izvještaje ljudi i liječnika o štetnim učincima cjepiva.

Od ponedjeljka, 2. svibnja, oko 60 posto Indijaca je potpuno cijepljeno. Indijska vlada je u travnju također pokrenula akciju osiguravanja doza za sve odrasle starije od 18 godina. Savezna vlada je također odobrila cjepiva za djecu stariju od 5 godina.

Indija je u ponedjeljak prijavila 3.157 novih slučajeva COVID-a 19. Ukupan broj slučajeva sada iznosi 43 miliona, a aktivnih je 19.500, navodi se u izvještajima federalnog ministarstva zdravstva.

Podijeli članak:

Facebook
Twitter
Reddit
WhatsApp