Berlin – Ukrajinski ambasador mogao bi biti protjeran iz Njemačke zbog svojih nacističkih stavova i uvrede Scholza


Zastupnica njemačkog parlamenta i članica vladajuće koalicije – Sevim Dağdelen, optužila je ukrajinskog ambasadora u Berlinu Andrya Melnyka da je simpatizer nacista i pozvala na njegovo hitno protjerivanje iz zemlje. Taj potez je tražen nakon što je Melnik uvrijedio kancelara Olafa Scholza, prozvavši ga zbog njegova oklijevanja u državnom posjetu Ukrajini.

Ako sada ne protjerate nacističkog simpatizera Melnyka, izgubili ste svako samopoštovanje“ , Napisala je Dagdelan na svom twitter profilu..

Svatko poput Melnyka koji opisuje nacističkog suradnika Banderu kao ‘našeg heroja’ i hodočasti na njegov grob ili brani desničarsku postrojbu Azov kao ‘hrabre ljude’ zapravo se još uvijek dobronamjerno opisuje kao ‘simpatizer nacista’” , dodala je Dagdelan.

Ranije istog dana, u intervjuu za novinsku agenciju DPA, Melnyk je izrazio frustraciju zbog nedostatka podrške Njemačke spram Ukrajini u njenoj borbi protiv Rusije. Diplomat je Scholza opisao kao “uvrijeđenu frajlu” , a ne “državnika” zbog odgovora na njegovo odbijanje da posjeti ovu istočnoeuropsku naciju. Melnyk je također kritizirao Berlin jer nije ispunio svoje obećanje da će Kijev opskrbiti municijom za samohodne protuavionske topove Gepard.

Drugi njemački političari također su kritizirali Melnyka zbog njegovih komentara. Potpredsjednik Bundestaga, Wolfgang Kubicki, rekao je ukrajinskom ambasadoru da “Olaf Scholz nije frajla već kancelar SR Njemačke”. Drugi član parlamenta, Johann Wadephul, pozvao je ukrajinskog diplomata da se na odgovarajući način ophodi prema njemačkim državnicima, dodajući: “Melnykove izjave niti malo ne pomažu Ukrajini”.

Do sukoba između Ukrajine i Njemačke došlo je sredinom travnja kada je Kijev odbio poželjeti  dobrodošlicu njemačkom predsjedniku Frank-Walteru Štainmayeru, koji je namjeravao posjetiti ratom zahvaćenu naciju zajedno sa liderima Poljske i baltičkih država. Ukrajinska strana je, međutim, jasno dala do znanja da nije dobrodošao u zemlju zbog svog prethodnog pozitivnog stava o Rusiji i plinovodu Sjeverni tok 2. Scholz je taj potez Kijeva opisao kao „izvanredan primjer“ koji bi mogao stati na njegov put ka posjeti Ukrajini.

Podijeli članak:

Facebook
Twitter
Reddit
WhatsApp