Boris Becker završio u zloglasnom zatvoru Wandsworth, a Novak Đoković izjavio je kako mu je srce slomljeno

Boris Becker završio u zloglasnom zatvoru Wandsworth, a Novak Đoković izjavio je kako mu je srce slomljeno

Legendarni njemački tenisač Boris Becker (54) koji je osamdesetih i devedesetih godina prošlog stoljeća oduševljavao cijeli svijet svojim teniskim umijećem, osuđen je prošlog petka na dvije i pol godine zatvora, zbog skrivanja imovine od stečajnih izvršitelja nakon proglašenja osobnog bankrota (teretilo ga se da je u stečajnom postupku pokušao sakriti novac i druge dragocjenosti, uključujući i teniske trofeje te da je prikrio posjed nekretnina), a iza rešetaka će provesti polovicu tog vremena, točnije godinu dana i tri mjeseca.

Ono što je čudno je to što su Beckera smjestili u zloglasni engleski zatvor Wandsworth koji je poznat kao jedan od najgorih zatvora u Velikoj Britaniji, gdje se smještaju najgori kriminalci. Taj je zatvor na vrlo lošem glasu – nasilje, tučnjave, psovke i neredi su svakodnevna pojava. Unutar zatvora stalno vlada nesnosna buka izmiješanih emocija, čuju se urlici zatvorenika, vriskovi, prijetnje, agresivan smijeh, rasprave, plakanje… Teško je to slušati.

Sam zatvor je u vrlo lošem stanju, prenapučen je, a štakori su u tom zatvoru normalna pojava. Zatvorenici Wandswortha provode više od 22 sata dnevno u svojim ćelijama. Djelatnicima ovog zatvora nasilje predstavlja veliki problem. Skoro svakog dana u protekle dvije godine zabilježen je napad na cimere, a zatvorski čuvari morali su koristiti silu gotovo četiri puta dnevno.

Wandsworth je vrlo nasilan zatvor, ali bitno je gledati svoja posla, ako se ne miješaš u drogu ili dugove ili u rasprave o politici, onda će te ostali zatvorenici možda ostaviti na miru. Becker je prilikom dolaska bio smješten u vlastitu ćeliju, no tijekom tjedna će biti premješten u drugu koju će dijeliti s cimerom, s betonskim podom i WC-om bez ikakve privatnosti. No, zbog sveg navedenog, očekuje se da će Becker uskoro ipak biti premješten u neki drugi zatvor.

Teški su ovo dani za Borisa Beckera i sigurno mu nije lako priviknuti se na zatvorske uvjete jer je navikao na luksuzan život. Zloglasni Wandsworth udaljen je tek tri kilometra od središnjeg terena Wimbledona gdje je Boris Becker danas davne 1985. godine osvojio svoj prvi naslov. Bilo mu je tada svega 17 godina.

A, evo kako izgleda zatvor Wandsworth u kojem je trenutno zatvoren Boris Becker:

Najbolje je onim zatvorenicima koji nešto u zatvoru rade, poput radnika u kuhinji ili čistača, dok se ostali zatvorenici dosađuju u svojim ćelijama.

Vjeruje se da je hrana u Wandsworthu bolja nego u drugim zatvorima, no drugi problemi ostaju. Primjerice, od ožujka 2020. godine teretana se uopće ne koristi, kao ni odjel za edukaciju. A, što se higijene tiče, na 86 ćelija dostupno je svega šest tuševa.

S obzirom na to da i zatvorenici i čuvari uglavnom vole sport, Beckera bi mnogi mogli doživjeti kao heroja. Jedno je sigurno, neće mu biti lako.

Podršku Borisu Beckeru iskazala je njegova kći Anna Ermakova, koja je obećala da će ga posjećivati koliko god često će smjeti te njegova druga supruga Lily Becker, od koje se rastao 2018. godine.

Svojim riječima punim suosjećanja prema svom prijatelju oglasio se i jedan od najboljih svjetskih tenisača Novak Đoković, kojeg je Becker trenirao tri godine, počevši od prosinca 2013. godine:

„Srce mi je slomljeno zbog njega. On mi je prijatelj, dugo mi je bio i trener, smatram ga bliskim u svom životu, puno je doprinio mojoj karijeri. Neću ulaziti u detalje presude, ali kao prijatelj sam jako žalostan. Nadam se da će izgurati to što mora i da će moći nastaviti živjeti svoj život kad izađe. Ne znam možemo li koristiti riječ ‘normalno’ jer se život definitivno mijenja za svakoga tko ode u zatvor, osobito na tako dugo vremena. Stoga ne znam kako će stvari ispasti. Molim za njega i nadam se da će biti dobro u smislu zdravlja i mentalnog zdravlja jer će to biti najveći izazov.“ – rekao je Novak Đoković.

A poznati tenisač Andy Murray imao je potpuno drugačiju reakciju na pritvaranje Borisa Beckera od one Novaka Đokovića. Evo što je rekao Murray:

“Nisam zbog toga osjetio neku posebnu emociju. Postupio je protuzakonito i stoga ne mislim da bi trebao dobivati poseban tretman na temelju toga tko si ili što si ostvario u životu. Žao mi je što se našao u toj situaciji, ali žao mi je i ljudi na koje je njegova odluka utjecala, kao i zbog toga što se njima dogodilo. Nadam se da je dobro i da će naučiti iz svojih pogrešaka. Ali da nešto posebno oko toga osjećam, ne, ne osjećam”, poručio je Murray.

Podijeli članak:

Facebook
Twitter
Reddit
WhatsApp