Rusi uništili sve pruge za dopremanje oružja Ukrajini iz SAD-a i EU

Rusi uništili sve pruge za dopremanje oružja Ukrajini iz SAD-a i EU

Udarima visokopreciznog naoružanja visokog dometa ruske snage su uništile šest vučnih električnih podstanica na željezničkim prugama, po kojima su ukrajinskim snagama u Donbasu isporučivana naoružanja i municija američke i europske proizvodnje, priopćio je glasnogovornik ruskog Ministarstva obrane, general Igor Konashenkov.

„Visokopreciznim oružjem velikog dometa, iz zraka i s mora, uništeno je šest vučnih elektro podstanica u područjima željezničkih stanica Podoborci, Lavov, Volovec, Timkovo i Pjatihatka, kojima se ukrajinskoj vojsci u Donbasu isporučivalo naoružanje i municiju proizvedenu u SAD-u i zapadnoeuropskim zemljama“, rekao je Konashenkov.

Prema njegovim riječima, ruske zračne snage su tokom noći pogodile 40 vojnih objekata, među kojima su pontonski trajekt na području naselja Protopopovka, četiri skladišta municije i raketno-artiljerijskog naoružanja, kao i 34 područja na kojima se nalazi ljudstvo i vojna tehnika.

Konashenkov je dodao da je ruska artiljerija tokom protekle noći pogodila 16 upravljačkih punktova ukrajinske vojske, kao i skladišta s gorivom i druge ciljeve.
Ruske zračne snage su visokopreciznim raketama uništile još jedan raketni kompleks „Točka-U“ ukrajinske vojske.

Prema riječima generala, protuzračne snage uništile su devet ukrajinskih bespilotnih letjelica na području naselja Velika Kamisevaha. 

Konašenkov je naveo da je ruska vojska od početka sukoba u Ukrajini uništila 146 aviona, 112 helikoptera, više od 700 bespilotnih letjelica i 287 protuzračnih raketnih kompleksa. Uništeno je i 2.807 tenkova i drugih borbenih oklopnih mašina, 321 višecevni bacač raketa, 1.279 jedinica poljske artiljerije i minobacača, kao i 2.609 jedinica specijalne automobilske vojne tehnike.

Podijeli članak:

Facebook
Twitter
Reddit
WhatsApp