Bill Gates – Elon Musk mogao bi dodatno pogoršati situaciju ukoliko dozvoli slobodu govora na Twitteru

Bill Gates – Elon Musk mogao bi dodatno pogoršati situaciju ukoliko dozvoli slobodu govora na Twitteru

Suosnivač Microsofta Bill Gates priprema se za potencijalne probleme kada njegov kolega milijarder Elon Musk dovrši kupovinu Twittera, rekavši da bi zagovornik slobode govora mogao učiniti dezinformacije još rasprostranjenijim ako se odluči ukinuti politiku cenzure.

“On bi zapravo mogao pogoršati situaciju”, rekao je Gates o Musku u srijedu u intervjuu za Wall Street Journal. Dodao je da Južnoafrikanac ima “zapanjujuću” evidenciju u izgradnji uspješnih poslova u Tesli i SpaceX-u tako što je bio hrabriji od konkurenata i “stvarno to pokazao”.

Malo sumnjam da će se to dogoditi ovog puta, ali trebamo imati otvoren um i nikada ne podcjenjivati ​​Elona”, rekao je Gates. „Šta mu je cilj? Gdje govori o otvorenosti, kako se osjeća kada je riječ o onima koji govore da cjepiva ubijaju ljude ili da Bill Gates prati ljude? Da li je to jedna od stvari za koje misli da se trebaju širiti? Tako da i dalje nije sasvim jasno šta će napraviti.”

Gates je tvrdio da vlade i kompanije društvenih medija nisu uspjele u potpunosti uništiti lažne komentare vezane za pandemiju Covid-19. „Kada nemate vođe od povjerenja koji govore o cjepivima, platformama je prilično teško raditi i djelovati protiv toga“ , rekao je on. „Tako da smatram da imamo problem sa liderstvom i problem s platformom.”

Musk je prošlog tjedna postigao dogovor s Twitterom o kupovini kompanije za 44 milijarde dolara. On je obećao da će vratiti slobodu govora platformi, izazvavši strahove u Bijeloj kući zbog mišljenja da Twitter više neće cenzurirati komentare i objave koje elita naziva “dezinformacijama”. Administracija predsjednika Joea Bidena objavila je planove za stvaranje Odbora za upravljanje dezinformacijama samo dva dana nakon što su direktori Twittera pristali prihvatiti Muskovu ponudu.

Međutim, utvrđivanje da li je govor lažan često je u oku samog promatrača. Na primjer, neki komentari koji su cenzurirani na početku pandemije – kao što je ideja da je virus nastao u kineskom laboratoriju – postali su mainstreamvijesti u kasnijim mjesecima. Žena izabrana da predvodi Odbor za upravljanje dezinformacijama, Nina Jankowicz, i sama je širila lažne teorije zavjere, kao što je odbacivanje skandala sa laptopom Huntera Bidena nazvavši to „ djelom operacije ruskih službi“.

Musk je tvrdio da je “sloboda govora temelj funkcionalne demokracije”. Rugao se onima koji su kritizirali njegov dogovor na Twitteru, rekavši: “Ekstremna reakcija antitijela onih koji se boje slobode govora govori sve.”

Intervju Wall Street Journala uštedio je dan nakon što je Gates rekao za NBC News da bi možda trebali postojati zakoni “koji uspostavljaju bolju ravnotežu slobode govora u odnosu na teorije zavjere koje zbunjuju ljude”. U srijedu je rekao da je ranije mislio da će “ljudski sud” biti dovoljno jak da obuzda širenje apsurdnog lažnog govora.

“Do sada, barem pod stresom pandemije, to nije spriječilo luđačke stvari da izađu u javnost i na neki način opstanu među ljudima”, rekao je Gates.

Nekoliko dana prije nego što je postigao dogovor s Twitterom, Musk je optužio Gatesa da je prodao dionice Tesle na kratko – u suštini se kladio na pad dionica proizvođača električnih vozila. Odbio je sastanak na kojem se razgovaralo o filantropiji  sa Gatsom nakon što je čuo da softverski magnat skraćuje dionice , navodno rekavši: „Žao mi je, ne mogu ozbiljno shvatiti vašu filantropiju, jer svjesno idete protiv Tesle”.

Podijeli članak:

Facebook
Twitter
Reddit
WhatsApp