Marina Baričević – Moji prijatelji umjetnici

Marina Baričević – Moji prijatelji umjetnici

Marina Baričević već je nekoliko knjižica tematski vezala na uspomene, sjećanja, intimne tematike bilo da je riječ o pismima umjetnika koje je primila, bilo da se radi o njezinim posjetama u atelijere umjetnika s kojima je surađivala na pisanju likovnih kritika, predgovora ili monografija. Najnovija knjižica na 74 stranice u izdanju In.Tri d.o.o. posvećena je odabranim prijateljima umjetnicima prema ključu podrijetla.

Naslovljena „Hrvatski Židovi – moji prijatelji u umjetnosti“ Marina Baričević je odabrala dvanaest umjetnika prema kojima gaji prijateljske osjećaje i divi se njihovoj profesionalnoj uspješnosti. U intimnom prikazu punom toplih riječi autorica povezuje njihove osobnosti s djelima koje su stvarali, nalazeći riječi oduševljenja i svojevrsne zahvale za njihov doprinos hrvatskoj povijesti umjetnosti.

Svaki je umjetnik  prikazan i s nekoliko reproduciranih djela te uz autoričin tekst stoji i pokoji citrat drugih kritičara koji su o njima pisali. Pritom je autorica napravila dvije iznimke. Prikazujući Hinka Juhna, nije željela preskočiti „oca hrvatske keramike“ kako ga zovu, što proizlazi i iz činjenice da je Marina Baričević, uz sav svoj raznovrstan, novinarski, urednički, rukovoditeljski i ini rad, ipak najviše vremena posvetila praćenju keramike, čiju je povijest objavila u dvije monografije.

Druga je iznimka Lea Ukrainček, dugogodišnja voditeljica Umjetničkog paviljona u Zagrebu, povjesničarka umjetnosti, koja je svojedobno bila dio identiteta ovog važnog, reprezentativnog i programski izvrsno vođenog izlagačkog prostora. Pamtimo je kao ugodnu osobu, za koju Marina Baričević piše da je bila radišna i odgovorna. Osobiti dodatak je osvrt na ing. Paola Schreinera posljednjeg potomka u nizu čuvene obitelji Armina Schreinera, velikih i uspješnih proizvođača industrijske keramike.

Svaki umjetnik koji se našao u ovoj publikaciji potpuno je različit u svom kreativnom izrazu, što je odlika koja se od umjetnika i očekuje: njihova originalnost. Ako ih išta određuje onda je to vrijeme – art deco za Juhna i Stellu Skopal, pop art za Veru Fischer i Zlatka Boureka, driping za Alfreda Pala, apstrakcija i gestualno slikarstvo za Živu Kraus, itd.

Knjižica je napisana znalački i s ljubavlju kako ističu recenzentice Ariana Kralj i Jasminka Domaš, koja je ujedno i autorica predgovora.

Podijeli članak:

Facebook
Twitter
Reddit
WhatsApp