75% Austrijanaca protivi se članstvu u NATO-u

75% Austrijanaca protivi se članstvu u NATO-u

Austrijanci se jasno protive mogućem članstvu Austrije u NATO-u, pokazuje istraživanje javnog mišljenja sprovedeno povodom predstojećeg Dana Europe.

Dok se raspoloženje uslijed sukoba u Ukrajini u neutralnim zemljama poput Švedske i Finske u potpunosti promijenilo u korist NATO-a, u Austriji se građani i dalje izjašnjavanju protiv bilo kakvog vojnog svrstavanja.

Za pristupanje NATO-u je svega 14 %Austrijanaca, dok njih 75% to jasno odbija, proizlazi iz istraživanja Instituta za demoskopiju i analizu podataka (IFDD).

Također, Austrijanci su većinski skeptični prema pristupanju Ukrajine u EU – protiv toga se izjasnilo 46% građana, a učlanjenje Kijeva podržalo bi 38% ispitanika. Na pitanje da li neutralnost i dan danas štiti Austriju, 52% Austrijanaca je odgovorilo potvrdno.

Istovremeno, 83% Austrijanaca želi veće usuglašavanja među članicama EU u sigurnosnoj i obrambenoj politici. “Taj stav je podstaknut ratom u Ukrajini“, objasnio je direktor IFDD Kristof Hazelmayer.

Međutim, Austrijanci ne žele vidjeti svoju zemlju u mogućem europskom obrambenom savezu. Samo 37% građana bi pozdravilo članstvo Austrije u takvom savezu.

Istovremeno, Austrijanci najveća očekivanja od EU imaju na području mira, stabilnosti i sigurnosti. Ukupno gledano Austrijanci od pristupanja EU 1995. godine imaju poseban odnos prema Uniji, objašnjava Hazelmayer.

“Postoji kritičko gledanje kada je riječ o Brixellesu i Strasbourgu dodao je on u svom priopćenju.

Tako, 44% Austrijanaca tvrdi da je zadovoljno EU, a njih 24%  potpuno nezadovoljno. I pored toga, 50% je mišljenja da bi Austrija bila u lošijem položaju da nije u EU. A, polovina građana nezadovoljna je principom glasanja u EU, i ukinula bi pravo veta.

Podijeli članak:

Facebook
Twitter
Reddit
WhatsApp