Moderna zaradila milijarde u prvom tromjesečju ove godine i najavljuju novi dodatni skok u prodaji cjepiva

Moderna zaradila milijarde u prvom tromjesečju ove godine i najavljuju novi dodatni skok u prodaji cjepiva

Farmaceutska kompanija Moderna je u prvom tromjesečju ove godine prodala svoja cjepiva protiv Covid-19 u vrijednosti od čak 5,9 milijardi dolara nadmašivši tako očekivanja od prihoda i dobiti.

Kako govore rukovodeći ljudi ove farmaceutske kompanije oni se spremaju za još veću zaradu zbog cjepne kampanje koja će kako navodno uslijediti na jesen kao i zbog mogućih novih mutacija.

Dionice biotehnološke kompanije skočile su za više od 7% u pretprodajom trgovanju u srijedu, prije nego što su lagano pale u vrijeme poslijepodnevnog trgovanja.

Moderna je zadržala svoje cjelogodišnje prognoze od 21 milijarde dolara u prodaji cjepiva protiv Covida . Te smjernice su zasnovane na potpisanim sporazumima s vladama i ne uključuju nikakve naredbe iz SAD-a, tako da bi konačni broj mogao biti i veći.

Međutim, financijski direktor David Meline rekao je da „postoji neizvjesnost u smjernicama za prodaju za 2022. COVAX, međunarodna alijansa koja pomaže u nabavci injekcija za neke zemlje, ove godine je odlučila da neće koristiti opciju za dodatne doze. Smjernice za prodaju još uvijek uključuju određeni ugovoreni obim od COVAX-a, ali grupa prije toga treba potvrditi potražnju“, rekao je Meline.

Modernina prodaja cjepiva u prvom tromjesečju više se nego utrostručila u odnosu na isto razdoblje prošle godine, kada je prijavila prodaju od 1,7 milijardi dolara i to ubrzo nakon što su cjepiva po prvi puta izašla u prodaju. Covid cjepiva za osobe starije od 18 godina, Spikevax, jedini je komercijalno dostupan proizvod kompanije.

Izvršni direktor Stephane Bancel rekao je da Moderna očekuje veću prodaju cjepiva u drugoj polovici godine jer državne vlade naručuju više cjepiva kako bi se pripremile za jesenje kampanje novog procijepljivanja. Bancel je rekao da Moderna također očekuje da će krajem ljeta dobiti regulatorno odobrenje za redizajnirano cjepivo koje cilja mutacije na varijanti omikrona uz već postojeći originalni soj koji se pojavio u Wuhanu u Kini 2019. godine.

Virus mutira kako bi postao sve zarazniji, a imunitet slabi”, rekao je Bancel Meg Tirrell sa CNBC-a u intervjuu u sredu za “ Squawk Box ”. “Biti će doista važno potaknuti ljude na jesen da se cijepe bolje prilagođenim cjepivom, na čemu užurbano radimo.

Moderna je prijavila 3,66 milijarde dolara neto prihoda za prvi kvartal, što je trostruko povećanje u odnosu na 1,2 milijarde koliko je prijavila u istom razdoblju prošle godine.

Moderna planira u lipnju objaviti podatke o svom cjepivu koje također cilja na omikron, rekao je predsjednik Stephen Hoge analitičarima za vrijeme razgovora u srijedu.

Podijeli članak:

Facebook
Twitter
Reddit
WhatsApp