SAD kupuje 60 milijuna barela sirove nafte za rezervu

Jučer je cijena nafte dostigla cijenu od 113 dolara po barelu.

Na rast cijena utjecao je najnoviji prijedlog EU-a o postupnoj obustavi uvoza ruske nafte i derivata u idućih šest mjeseci i o zabrani transporta i osiguranja za transport ruske nafte.

EU trenutno prilagođava plan kako bi ishodila privolu zemalja koje mu nisu sklone, objavila je jučer britanska novinska kuća Reuters.

“Sve govori u prilog tome da će najavljeni embargo EU-a na rusku naftu značiti akutno smanjenje opskrbe. Bilo kako bilo, OPEC+ ne želi pomoći, unatoč tome što nagli rast cijena energije podiže inflaciju na štetnu razinu”, izjavio je Stephen Brennock iz PVM-a.

Ignorirajući pozive zapadnih zemalja da povećaju proizvodnju, OPEC i njezini partneri, uključujući Rusiju, ostali su pri svom planu koji predviđa tek skromno povećanje proizvodnje u mjesecu lipnju, za 432.000 barela dnevno.

“Nema šanse da neke članice ispune tu kvotu, kada uzmemo u obzir izazove u proizvodnji u Nigeriji i drugim afričkim članicama”, istaknuo je Jeffrey Halley iz OANDA-e.

Značajniji rast cijena usporila je danas zabrinutost za potražnju zbog naznaka slabljenja globalnog gospodarstva.

Britanska središnja banka prekjučer je upozorila da UK prijeti recesija i inflacija viša od 10 posto, podigavši unatoč tome ključne kamatne stope na 1,0 posto, a to je najviša razina od 2009. godine.

Kinesko gospodarstvo blokiraju pak u drugom tromjesečju stroga ograničenja koja bi trebala zaustaviti novi val Covida-19.

OPEC je u jučerašnjem izvješću objavio da je cijena barela košarice nafte njegovih članica u četvrtak iznosila 113,04 barela, a to je porast od 2,21 dolar u odnosu na prethodni trgovinski dan. S obzirom na Vladine “kamilica mjere” koje neće ublažiti teško stanje naših umirovljenika, nezaposlenih i građana s prosječnim primanjima, izvjesno je da nas čeka već pakleno ljeto. 

 

 

Podijeli članak:

Facebook
Twitter
Reddit
WhatsApp