Zapadni mediji uklonili su snimku evakuirane žene iz Azovstala koja otkriva da ih je postrojba Azov držala kao taoce

Pozivajući se na “nepodudarnosti u sadržaju” , njemački časopis Der Spiegel uklonio je video koji prikazuje svjedočenje evakuirane žene iz mariupoljske tvornice “Azovstal”, na kojoj ona otkriva da su nju i njezinu obitelj svjesno lagali, držali kao taoce i koristili ih kao živi štit.

Još jedan njemački medij, Junge Welt , primijetio je brisanje snimke u četvrtak navečer. Prema JW, Der Spiegel je u ponedjeljak objavio trominutni video. U njemu je bila Natalija Usmanova, koja je prije sukoba radila u Azovstalu i tamo se sklonila sa suprugom i djecom.

Na snimci Usmanova govori novinarima da su ih pripadnici postrojbe Azov “držali u bunkeru” dva puna mjeseca i nisu dozvolili njenoj obitelji da se evakuira uz pomoć humanitarnih koridora koje su uspostavile ruske trupe.

Skrivali su se iza činjenice da su navodno zabrinuti za našu sigurnost”, rekla je Usmanova“, prema njemačkom izvoru, dodajući „da su njenu obitelj više puta zadržavali prilikom njihova pokušaja bijega i govorili im da se vrate natrag u bunker!

“Ukrajina je umrla za mene kao država”, rekla je Usmanova na kraju svog svjedočenja.

Iz Der Spiegela su priopćili da su video snimku dobili od Reuthersa i da je privremeno uklonjena “zbog odstupanja u sadržaju koji su naknadno otkriveni”. Upitani da preciziraju navodna neslaganja od strane RIA Novosti, Der Spiegel je rekao da su „još uvijek u procesu razjašnjavanja ovog pitanja“.

Video koji je objavio Reuthers, međutim, traje samo minutu, a Usmanova govori o intenzitetu artiljerijske vatre i teškom životu u bunkeru. Obje video snimke potječu iz istog intervjua iz više medijskih kuća – uključujući RIA Novosti, koje su potvrdile autentičnost Usmanovinih opaski iz sada izbrisanog Spiegelovog videa.

Umjesto snimke, njemački magazin sada prikazuje fotografiju Usmanove u autobusu s drugim civilima, koju je snimio fotograf RIA Novosti.

Njeno svjedočenje u potpunoj je suprotnosti s tvrdnjama pripadnika Azova i vlade u Kijevu, koji tvrde da Rusija spriječava evakuaciju civila iz tvornice Azovstal. Moskva je više puta otvarala humanitarne koridore iz tog područja. Iz UN-a su priopćili da je još 500 civila evakuirano iz tvornice u noći između četvrtka i petka.

Podijeli članak:

Facebook
Twitter
Reddit
WhatsApp