Gordan Lauc – Puno stvari možemo puno lakše razumjeti ako pratimo tijek novca

Gordan Lauc – Puno stvari možemo puno lakše razumjeti ako pratimo tijek novca

Primjerice Hrvatski zavod za javno zdravstvo je u 2018. godini ostvario oko 167 milijuna kuna prihoda, no troškovi su bili nešto veći pa je konačni minus bio oko 1,5 milijuna. U 2019. godini zaradili su oko 188 milijuna, no opet su trošili više i završili s gubitkom od skoro 4 milijuna kuna.

Onda je počela pandemija, a ravnatelj HZJZ kao član stožera dobio je značajan utjecaj na funkcioniranje države. Prve pandemijske godine HZJZ je zaradio skoro dvostruko više nego 2018. godine (tj. 318,6 milijuna kuna) od čega nisu uspjeli potrošiti 72,9 milijuna kuna koji su im ostali nepotrošeni na računu. Dakle od pandemije su u 2020. godini zaradili oko 130 milijuna kuna, od čega više od polovine uz sav trud da ih potroše nisu uspjeli potrošiti (dakle sve usluge su nam naplatili najmanje dvostruko više nego što su trebali).

U 2021. godini su bili još puno učinkovitiji i zaradili su milijardu i 35 milijuna kuna. Doduše tu je velik dio bio prihod od cjepiva na kojem vjerojatno nisu imali veliku profitnu maržu, no i uvježbali su se u trošenju pa im je ostalo “svega” 38,9 milijuna kuna profita… Svi ovi brojevi su javno dostupni na https://www.hzjz.hr/financijski-planovi-izvjesca/ Neki ljudi misle da nije problem što državne firme ostvaruju profit na pandemiji, no tu jako griješe.

Taj novac je uzet svima nama i dan je na raspolaganje ravnateljima tih institucija koji onda s njime slobodno raspolažu. Ako su ravnatelji tih institucija sudjelovali u donošenju odluka kojima su novac usmjerili svojim institucijama, bili su u otvorenom sukobu interesa što je nedopustivo.

Podijeli članak:

Facebook
Twitter
Reddit
WhatsApp