Marina Papec – Odnosi oko nas odraz su nas samih

Marina Papec – Odnosi oko nas odraz su nas samih

Našeg stupnja zrelosti. Kad bismo potpuno iskreno sagledali naše odnose s drugim ljudima, vidjeli bismo na čemu smo trenutno u odnosu sa samim sobom. To koliko je neki odnos kvalitetan, a samim time zdrav i zreo, vidljivo je po količini ovisnosti u njemu.

Zdravi, zreli odnosi podrazumijevaju da su osobe unutar tih odnosa slobodne, ostvaruju, kvalitetnu komunikaciju i potpuno su autentične, odnosno takve kakve u svojoj biti, u svojoj izvornoj prirodi jesu. Pritom ne moraju biti nužno slične, ali trebaju biti na sličnom stupnju zrelosti.

Bez zrelosti je nemoguće postići povjerenje. Nezrela osoba ovisna je o drugome i iz te ovisnosti razvija u odnosu na drugog neku vrst izgovorenog ili neizgovorenog očekivanja ili zadovoljenja uloge. Energija očekivanja ili zadovoljenja uloge vrlo je nalik energiji kontrole i u svojoj biti nema ništa s ljubavlju, već samo i jedino sa strahom.

U nezrelom odnosu nije zarobljen samo onaj koji je porobljen, odnosno onaj na kojeg se projiciraju očekivanja, već i onaj koji porobljava, odnosno koji vrši očekivanje. Ljubav je sloboda, ma koliko god to našem umu katkad bilo teško shvatiti. Istinska sloboda dolazi sa zrelošću i od prihvaćanja sebe s ljubavlju.

Onaj koji sebe prihvaća s ljubavlju, povezuje se sa sobom, a samo takav, povezan, može se zdravo povezati s drugim i dati mu slobodu. U tom slučaju on slobodu zapravo ni ne daje, već je ona sama po sebi tu. Samo oni koji su povezani na zreli način, bez ovisnosti u odnosu, djeluju alkemijski i ostvaruju sinergiju.

Tada je njihov zajednički učinak veći od pojedinačnog. U ostalim slučajevima je taj učinak manji, ma koliko se uvjeravali u suprotno. Njegujmo zdrav odnos prema sebi i naši će se odnosi rasplinuti ili transformirati – za najviše dobro svih sudionika.

Zapratite nas i na našem Telegram kanalu:  https://t.me/epohaportal

Podijeli članak:

Facebook
Twitter
Reddit
WhatsApp