Premijer Plenković u posjetu ratom zahvaćenoj Ukrajini


Predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković danas (8.svibnja) stigao je u Kijev gdje će održati sastanke s predsjednikom Ukrajine Volodimirom Zelenskim, predsjednikom Vlade Denisom Šmihalom i predsjednikom Vrhovne Rade Ruslanom Stefančukom.

Uz premijera Plenkovića je i ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman, objavljeno je iz Vlade RH.

Hrvatska zna kako je biti pod vojnom agresijom te nastavlja pružati političku, diplomatsku, financijsku, humanitarnu, tehničku i svaku drugu moguću podršku Ukrajini, kao i pomoć u zbrinjavanju ukrajinskih izbjeglica. Na sastancima će ukrajinski državni vrh upoznati predsjednika Vlade s posljedicama razaranja uslijed ruskih napada, a razgovarat će se i o daljnjoj pomoći te nastavku europskog puta Ukrajine, navode iz Vladinog Ureda .

Posjet predsjednika Vlade Ukrajini odvija se uoči 9.svibnja, Dana Europe te je izraz solidarnosti i podrške ukrajinskim vlastima i prijateljskom ukrajinskom narodu, koji je žrtva ruske agresije. Prije današnjeg posjeta, premijer Plenković boravio je u službenom  posjetu Ukrajini u prosincu 2021. godine, a sudjelovao je i na sastanku na vrhu Krimske platforme zajedno s liderima EU-a u kolovozu 2021. godine.

 Premijera Plenkovića i ministra Grlića Radmana dočekala je veleposlanica Anica Djamić, koja se ovom prigodom vratila u Kijev, gdje će ostati i nastaviti voditi Veleposlanstvo RH u Ukrajini.


 

Podijeli članak:

Facebook
Twitter
Reddit
WhatsApp