Cijene ovog ljeta na moru više i za 50 posto u odnosu na prošlu godinu, većina građana ostaje kod kuće

Cijene ovog ljeta na moru više i za 50 posto u odnosu na prošlu godinu, većina građana ostaje kod kuće

Trenutačne cijene na Jadranu 30 su posto niže nego što će biti od mjeseca srpnja nadalje, a u udarna dva-tri ljetna tjedna svakako će doći do dodatnih poskupljenja. 

Tako će noćenje u apartmanu za četvero s tri zvjezdice, koje je nekad bilo 80 eura, prije pandemije dogurati do 100 eura.

Protekle dvije sezone, zbog smanjenje potražnje, rasle su minimalno, a ovog će ljeta boravak u nekim hotelima u špici biti skuplji i paprenih 50 posto. – Da, ove godine svjedočimo znatnom rastu cijena smještajnih i ugostiteljskih objekata. Analize pokazuju da je smještaj u jadranskim hotelima i kampovima u prosjeku poskupio 20 do 25 posto u odnosu na lani, a zbog znatno povećane potražnje i zasad dobrog tempa rezervacija za glavnu sezonu cijene će u izuzetnim slučajevima rasti i do 50 posto – izjavila je konzultantica Sanja Čižmar, direktorica 505 savjetovanja.

Rastuća inflacija i rast gotovo svih ulaznih troškova, od namirnica do energije i troškova rada, nisu domaćinima ostavili puno manevarskog prostora. Poskupljenja su u pravilu veća u objektima sa složenijom uslugom, pogotovo kad je uključena hrana, pa su korekcije skokovitije u hotelima nego u obiteljskom smještaju. – No hotelsko-turistički sektor Hrvatske nije osamljen u podizanju cijena. Slični su trendovi prisutni u većini mediteranskih zemalja tako da ne vjerujem da ćemo cjenovnim pozicioniranjem znatnije odskakati od drugih destinacija na Mediteranu. U konačnici, zbog općeg vala rasta cijena svih vrsta robe i usluga potrošači i očekuju povišenje cijena. Ipak, bit će umjetnost pratiti tržišna kretanja i tome aktivno prilagođavati cijene kako bi se očuvala konkurentnost, zaključila je gospođa Čižmar.

Ukrajina nije poremetila – Rezervacije nakon zastoja zbog Ukrajine opet pristižu, ali jug se i dalje najslabije puni. Za Brač, Korčulu, makarsku rivijeru… trenutačno ima popusta od otprilike 30 posto za pojedina razdoblja tijekom cijele sezone. Za boravke sada u svibnju ima akcijskih cijena duž obale. Većina domaćih gostiju, inače, prvo i gleda ima li što na akciji. No sve je to relativno. Na srednjem i južnom Jadranu može se proći jeftinije sa smještajem, ali kad pribrojite trošak cestarina, tunelarine ili trajekta, recimo, Korčula, za koju trenutačno ima popusta i do 35 posto, može ispasti skuplja nego odmor u Crikvenici za koju ima popusta do deset posto izjavio je Dalibor Čanaglić, produkt-menadžer agencije Palma Travel.

 Za smještaj će gotovo u pravilu trebati barem nekoliko stotina kuna više nego lani.

To sve vrijedi za one građane Lijepe Naše koji se uopće mogu otisnuti put Jadrana, jer većina će ostati kod kuće, kupati se „u lavoru“, preživljavati od mjeseca do mjeseca.

 

Izvor : vecernji.hr

 

 

 

Podijeli članak:

Facebook
Twitter
Reddit
WhatsApp