Mađarska od Europske Komisije traži odgodu od pet godina za zabranu uvoza ruske nafte

Ursula von der Leyen (predsjednica EK) je izjavila da je ostvaren napredak i razjašnjena su neka pitanja s Viktorom Orbanom, premijerom Mađarske, koja se protivi zajedničkom embargu na rusku naftu. 

Sastanak dvoje čelnika održan u Budimpešti “pridonio je da se razjasne pojedine točke vezane uz sankcije i energetsku sigurnost”, objavila je Von der Leyen na Twitteru. “Napredovali smo, no još ima posla“.

Najavila je skorašnju videokonferenciju “s drugim akterima iz regije” kako bi se ojačala regionalna suradnja u naftnoj infrastrukturi.

Država koja ovisi o kupnji ruskih energenata, Mađarska svoj pristanak na šesti europski paket sankcija Moskvi uvjetuje jamstvima da će imati osiguranu dobavu energenata ako se uvede embargo na kupnju ruske nafte.  

Ministar vanjskih poslova Peter Szijjarto rekao je da Mađarska ne može prihvatiti predloženi paket europskih sankcija Rusiji dok se njezini strahovi ne budu riješili.

Premijer Orban ranije je rekao da bi prijedlog Komisije imao učinak “atomske bombe za Mađarsku i uništio bi stabilnu energetsku opskrbu”, rekao je. Da bi dvadesetsedmorica donijela odluku o sankcijama, moraju biti jednoglasni. 

EK je u srijedu predstavila prijedlog novih sankcija protiv Rusije koje uključuju zabranu uvoza sirove nafte iz Rusije u roku od šest mjeseci i naftnih prerađevina do kraja ove godine.

U prijedlogu su predviđena izuzeća, ali su ih Mađarska i Slovačka ocijenile nedostatnim.

Te dvije zemlje kao i Češka uvelike su ovisne o uvozu ruske nafte i teško im je brzo osigurati alternativne dobavne pravce. U međuvremenu, za izuzeće je interes izrazila i Bugarska. Budimpešta traži odgodu od pet godina, pišu francuski mediji.

Kako je pojasnio jedan europski diplomat za tu agenciju, Mađarska bi za sigurnu opskrbu naftom trebala novi naftovod koji bi ju povezao s Hrvatskom koja ima pristup moru. Stoga traži jamstva da će se Vlada RH angažirati na izgradnji te infrastrukture kao i jamstva o europskim financijskim sredstvima.

Izvor: index.hr

Podijeli članak:

Facebook
Twitter
Reddit
WhatsApp