Tko je zapravo Hrvat kojeg su Rusi zarobili u Ukrajini i što je uopće radio tamo?

Tko je zapravo Hrvat kojeg su Rusi zarobili u Ukrajini i što je uopće radio tamo?

Hrvat Vjekoslav Prebeg. kojeg su Rusi zarobili na ratištu u Ukrajini, odrastao je na zagrebačkoj Knežiji i još je od malih nogu, kako je rekao njegov bliski prijatelj, planirao karijeru u vojsci.

Nakon što je u “Tigrovima” proveo nekoliko godina, shvatio je da će teško napredovati i otići u neku misiju te je napustio njihove redove i otišao dalje, piše “Jutarnji list”. Prije oko godinu i pol dana otvorila mu se prilika da se priključi marincima u Ukrajini, što je i napravio.

“Jutarnji list” saznaje da Vjekoslav Prebeg. u Ukrajinu nije otišao kao plaćenik, već na ugovor i da mu je navodno plaća tamo bila oko 1.000 dolara. U Ukrajini je navodno našao i djevojku s kojom je živio, priča jedan njegov prijatelj s kojim je, kako tvrdi, Vjekoslav Prebeg bio u stalnoj komunikaciji.

Na svom profilu na društvenim mrežama Vjekoslav Prebeg aktivan je već duže vrijeme u Ukrajini. Njegov posljednji status napisan je 28.veljače. “Da sve obavijestim. Idem ‘offline’. Neću biti dostupan, jer u 21. stoljeću postoji tehnologija pomoću koje je moguće locirati osobu ako ima uključen telefon”, naveo je.

Prijatelji su mu pružili podršku, ali nakon što je objavljena informacija da je Prebeg. uhvaćen, ljudi su počeli na njegovom profilu dijeliti tu vijest. Jedan od njegovih poznanika rekao je da se njihovo druženje temeljilo na zajedničkom hobiju “airsoftu”, vojnom simulacijskom sportu sličnom paintballu. Na profilu Vjekoslava Prebega. vidljivo je i da je u Ukrajini već neko vrijeme, a piše i da živi u Nikolajevu. Također je 28. veljače objavio snimku mjesta u Ukrajini u kojem su se u tom trenutku vodile borbe te na njemu govori da Rusi pucaju na civile i da je to način na koji oni “uvode mir”. I ranie je na taj način obavještavao prijatelje da je živ i da  borbe u tijeku.

Iz fotografija na profilu također je očito da Prebeg. Aktivno sudjeluje u ratu i to već neko vrijeme, a i na društvenim mrežama je još u lipnju 2020. tražio jedan od “ova dva prsluka IMTV ili CIRAS” koji služe za zaustavljanje gelera/šrapnela.

Jedan od njegovih suboraca i prijatelja na društvenim mrežama je i Sean Piner, britanski borac iz Watforda, kojeg su također zarobili ruski vojnici. Sa njim je tada uhvaćen i Eiden Ashlyn iz Nottingama. Uhvaćeni su u Marijupolju a od tada ih stalno emitira ruska nacionalna televizija na kojoj govore o svom zarobljavanju i općenito sukobu u Ukrajini.

List “Watford observer” naveo je da je nedavno prikazana nova snimla na kojoj je tužitelj Andrey Spivak iz Donjecke Narodne Republike izjavio da ih terete za niz kaznenih djela protiv civila. Optužbe se odnose na to da su bili na teritoriju suverene države i pokušavali zadržati vlast nad njom, prenosi “Jutarnji list”.

Tužitelj je kazao da je Piner “zarobljen i zbog terorističkog čina” te da je napao civile, a i vojne službenike.

– Maksimalna kazna za ova djela je smrtna – rekao je Spivak.

Obitelji zarobljenih Britanaca izjavile su da su obojica dio ukrajinske vojske još od 2018. Piner se u Ukrajinu preselio sa suprugom prije nego što se pridružio vojnim snagama, piše “Jutarnji list”.

Podijeli članak:

Facebook
Twitter
Reddit
WhatsApp