Viktor Orban šokirao EU i uložio veto na sankcije ruskih energenata

Viktor Orban šokirao EU i uložio veto na sankcije ruskih energenata

Viktor Orban uporno prkosi zapadu i ne želi odustati od svog stava. Predsjednik Mađarske za sada uspješno odolijeva ucjenama iz Bruixellesa a francuski mediji danas sa tugom ali i ljutnjom prenose da je Mađarska zbog zaštite svojih građana koji plaćaju jeftini ruski plin, najveći kamen spoticanja u energetskim sankcijama koje Europska unija želi uvesti Rusiji.

Potrebna nam je jednoglasna odluka, sve dok se mađarsko pitanje ne riješi, neće biti ‘DA’ iz Mađarske”, inzistirao je Viktor Orban, odbijajući upotrijebiti riječ “veto”. Mađarski “nacionalistički premijer”, kako ga naziva francuski BFM, Viktor Orban izjavio je u petak da je Bruxelles prešao “crvenu liniju” u želji da zabrani uvoz ruske nafte i “potkopao” europsko jedinstvo koje je prikazano od početka rata u Ukrajini.

Predsjednica europske Komisije Ursula von der Leyen je dobrovoljno ili nevoljno napala europsko jedinstvo“, rekao je Orban u radio intervjuu. „Rekao sam DA za prvih pet paketa sankcija, ali smo od početka jasno stavili do znanja da postoji crvena linija: a to je energetski embargo. Oni su tu liniju prešli, dolazi vrijeme kada morate reći stop“, dodao je Orban.

Mađarska je već u srijedu jasno istaknula svoju poziciju da se protivi projektu embarga „u njegovom sadašnjem obliku“, a Viktor Orban, koji ne krije korektne odnose s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom, stavlja Europsku uniju u nezgodan položaj.

Prema Viktoru Orbanu, Europska unija je podržala „suvereno pravo svake zemlje na njen energetski miks“, pri čemu je Mađarska 65% ovisila od ruske nafte. Embargo bi „bio jednak nuklearnoj bombi bačenoj na mađarsku privredu“, naglasio je u petak premijer Mađarske koji je navikao držati svoj stav i da ne podliježe pritiscima svojih europskih partnera.

Plan koji je Komisija planirala za njegovu zemlju do kraja 2023. po njegovom mišljenju ni na koji način nije zadovoljavajuća, „potpuna transformacija mađarskog transportnog i energetskog sustava“ zahtijeva „pet godina“ i koja se pokazala veoma skupom za provođenje.

„Ne idemo nigdje sa izuzećem od godinu i pol“, rekao je on i dodao da će Budimpešta prihvatiti prijedlog ako se iz paketa isključi sirova nafta koja se isporučuje naftovodima. Viktor Orban je protestirao i zbog uključivanja u paket sankcija poglavara Ruske pravoslavne crkve patrijarha Kirila, koji je dao podršku ofanzivi. „Nećemo dozvoliti da crkveni lideri budu stavljeni na listu sankcija“, rekao je on.

Podijeli članak:

Facebook
Twitter
Reddit
WhatsApp